“Mijn generatie is zich meer bewust van het milieu en de risico's”
Hutten bouwen, kikkers vangen. Als klein jongetje al was Joost Millenaar van Herwijnen (26) altijd buiten. Toen hij later ging studeren volgde hij deze interesse voor natuur en milieu. Om na zijn stage bij de OMWB terug te keren voor zijn eerste ‘echte’ baan als milieu-toezichthouder.
“Onlangs kwam ik bij een bedrijf waar ze op een onveilige manier veel gevaarlijke stoffen hadden opgeslagen. Het vormde een direct gevaar voor de leefomgeving. Door mijn bezoek werden dezelfde dag nog alle stoffen met een grote vrachtwagen afgevoerd. Op dat soort momenten voel ik veel voldoening: het effect van mijn werk is concreet zichtbaar. Ik draag echt wat bij aan de leefomgeving. En dat is helaas hard nodig. Generatie Het milieu en het klimaat lopen risico. Daar ben ik me heel erg van bewust. Ik denk dat mijn generatie daar ook wat meer mee bezig is. We zijn ermee opgegroeid. Deels heb ik daarom voor het milieuvak gekozen. Het is een actueel onderwerp en van belang voor de toekomstige generatie. Als we nu niks doen, waar staan we dan over honderd jaar?
Risico's Als ik over straat loop kijk ik ook met andere ogen naar bedrijven. Ik zie risico's voor het milieu. Het valt me op als er ergens gasflessen staan op kleine afstand van een ander pand. Of als je in het buitenland komt – daar staan bij tankstations gewoon gasflesjes in de verkoop. In Nederland moet de opslag daarvan voldoen aan bepaalde veiligheidsafstanden. Die bril zet ik ook vaak wel af, maar door mijn werk gaat het vaak automatisch. Ik krijg immers bij zo'n tachtig bedrijven per jaar een kijkje in de keuken, wat mijn werk heel afwisselend maakt. Een bedrijf dat droogijs maakt – ooit wel eens gezien hoe dat gaat? Heel interessant!
Onverwacht Ik krijg ook automatisch te maken met allerlei typen ondernemers die me soms graag zien komen, maar soms ook niet. Ik weet vooraf nooit wat ik ga aantreffen. Dat onverwachte, dat vind ik uitdagend en leuk aan dit werk. Je moet snel kunnen schakelen. En niet weten welk type persoon je aantreft maakt het ook écht mensenwerk. Zeker de ‘toezichthouder van de toekomst’ moet die situaties feilloos aan kunnen voelen om op de juiste manier het gesprek aan te gaan. Niet met gestrekt been erin, maar eerst eens de ondernemer aanhoren om vervolgens verschillende oplosmogelijkheden aan te geven. En wat de gevolgen zijn voor het milieu en de ondernemer zelf als het niet gebeurt. Begrip kweken.
Effecten Het allerbelangrijkst is dat de ondernemer snapt wat de gevolgen zijn en niet welke paragraaf uit welke wet hij overtreedt. Het gaat om de effecten. Die boodschap is overigens niet alleen belangrijk voor de bedrijven maar ook voor de gemeenten voor wie we werken. Ik ben als operationeel verbinder de contactpersoon voor een aantal gemeenten. Dat betekent ook hier de juiste boodschap overbrengen. De komende jaren ligt daar mijn persoonlijke ambitie. Toezicht bij grotere bedrijven, die politiek wat gevoeliger liggen, wat nog beter afstemming vraagt met allerlei stakeholders. Toezicht blijft op die manier toch ook mensenwerk.”