5/13
  • Pages
  • Editions
01 Cover
02 Inhoud
03 Voorwoord
04 Column Paul Depla
05 Begindagen OMWB
06 Team Metingen & Onderzoek
07 Van 'zorgbedrijf' naar voorbeeldig Brzo-bedrijf
08 Hoofdpijndossier TUF Dongen
09 Toezichthouder Joost (26)
10 Column Nico van Mourik
11 OMWB'er van het eerste uur Jeanine
12 OMWB in het kort
13 Colofon

Roerige tijden kenmerkten eerste jaren van OMWB

Relatiemanager Marc Langenhuijsen was vanaf het prille begin dicht betrokken bij de oprichting van de OMWB. Destijds had hij als kwartiermaker de taak om draagvlak te creëren voor de nieuwe gemeenschappelijke regeling én de juiste mensen bij elkaar te brengen, om zo een robuuste organisatie neer te zetten. Dat ging niet bepaald vanzelf, vertelt hij.


"Van al deze afvaardigingen werd verwacht dat ze onder de spreekwoordelijke paraplu van de omgevingsdienst eensgezind hun kennis voor de leefomgeving van Midden- en West-Brabant bleven inzetten."

In 2009 werd voor het eerst de intentie uitgesproken om in heel Nederland omgevingsdiensten op te richten. Het duurde tot einde 2012 dat alle bestuurders van de gemeenten en Provincie met een pennenstreek hun fiat gaven aan de oprichting van de OMWB. Vervolgens was op 1 juni 2013 de eerste dag dat de OMWB officieel in bedrijf was. Marc herinnert zich die tijd nog goed. “Het huidige onderkomen van de OMWB, de kantoorruimte aan de Spoorlaan, werd door gemeente Tilburg de eerste twee jaar gratis beschikbaar gesteld. Zodoende besloot de afvaardiging van de Regionale Milieudienst (RMD) destijds om in januari alvast het kantoorpand te betrekken. Zij waren in feite al in dienst voor verschillende gemeenten in die regio, en werden als vanzelfsprekend doorgeschoven. Daar kwamen de voormalige milieuambtenaren van verschillende gemeenten bij, én de medewerkers van de Provincie. Van al deze afvaardigingen werd verwacht dat ze onder de spreekwoordelijke paraplu van de omgevingsdienst eensgezind hun kennis voor de leefomgeving van Midden- en West-Brabant bleven inzetten.” Eerste dagen Vanaf dat moment ging het snel. “Eind mei 2013 kregen de teammanagers te horen: ‘Maandag om 9.00 uur word je op kantoor verwacht, op de vierde verdieping kun je kennis gaan maken met je team’. Wie ze daar aan zouden treffen was een complete verrassing, hetzelfde gold voor de verschillende collega's die deze dag hun leidinggevenden zouden ontmoeten. Die begindagen verliepen niet zonder slag of stoot. Sommige medewerkers van de RMD, vaak wonend in of rondom Roosendaal, waren verbolgen over het feit dat ze plotseling dagelijks naar Tilburg moesten reizen. Ze hadden zich de nieuwe werkomgeving weliswaar de eerste zes maanden voor een groot deel eigen gemaakt, maar vanaf juni kwamen daar collega’s bij van de Provincie en verschillende afzonderlijke gemeenten. Idealiter moest het een kruisbestuiving worden van kennis en ervaringen, maar de opstartperiode kenmerkte zich ook wel door ‘eilandjes’, in de geest van ‘Zo zijn wij het gewend, jullie passen je maar aan.’ Op dat vlak was nog werk aan de winkel. Zoiets is moeilijk voor te stellen als je ziet wat voor een stabiele organisatie er nu staat, het laat goed zien waar we vandaan komen”, vertelt Marc.


"Eind mei 2013 kregen de teammanagers te horen: ‘Maandag om 9.00 uur word je op kantoor verwacht, op de vierde verdieping kun je kennis gaan maken met je team."


"De opbouw van een stabiele en gevestigde organisatie verliep moeizaam en de financiële huishouding stelde het bestuur niet gerust."

Directeur “Toenmalig GGD-directeur Ad Houtman werd naar voren geschoven als directeur, waarna hij bijna drie jaar leiding mocht geven aan de OMWB. De opbouw van een stabiele en gevestigde organisatie verliep moeizaam en de financiële huishouding stelde het bestuur niet gerust. Het leidde dan ook tot een vertrouwensbreuk tussen bestuur en directie. Desondanks waren het in deze periode binnen de jonge OMWB-club de heidagen die voor de nodige hechting zorgden. De ongedwongen setting maakte dat veel collega’s onderling het achterste van hun tong durfden te laten zien en er mooie banden werden gecreëerd. Het waren die momenten waarop het fundament van een stabiele organisatie langzaam maar zeker vorm kreeg”, herinnert Marc zich. Desalniettemin ruimde Houtman na twee jaar en tien maanden het veld omdat het vertrouwen in hem werd opgezegd.

Stijgende lijn Na drie jaar kwam Yvonne van Delft ten tonele als ad interim-directeur, oorspronkelijk om gedurende een halfjaar directeur te zijn maar omstandigheden zorgden ervoor dat dit een heel jaar werd. De opties voor doorontwikkeling die zij verkende werden geïnventariseerd. “Toen beoogd directeur Nico van Mourik na verloop van tijd in 2017 zitting nam in het gebouw aan de Spoorlaan, werd de doorontwikkeling voortgezet en het beschadigde vertrouwen tussen bestuur en directie hersteld.” Daarna kwam de professionalisering van de OMWB echt in de lift. De onderlinge banden werden aangehaald en de positionering en meerwaarde van de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant werd verstevigd. Een stijgende lijn zette zich in, die voortduurt tot op de dag van vandaag. Marc: “Je kunt gerust stellen dat de roerige beginjaren en alle uitdagingen in die tijd er mede voor hebben gezorgd dat de OMWB nu met tien jaar achter zich, de stabiele en onmisbare dienst is geworden, die het altijd al moest zijn.”


"Toen beoogd directeur Nico van Mourik na verloop van tijd in 2017 zitting nam in het gebouw aan de Spoorlaan, werd de doorontwikkeling voortgezet en het beschadigde vertrouwen tussen bestuur en directie hersteld."

Meer lezen over het werk van Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant?

Abonneer je op OMWB [in beeld]