Wie werken er met hart en ziel aan de energietransitie? Veel professionals zijn er dagelijks mee bezig. Zeker nu de overheid steeds dwingendere regels oplegt. We spraken met een technisch dienstverlener, een toezichthouder en een manager van een bedrijf. Lees wat deze mensen drijft.
Voldoen bedrijven aan de (nieuwe) regels voor energie besparen en energie opwekken? De energietoezichthouders van de OMWB controleren dat. Sabina Winter geniet ervan om bij de bedrijven over de vloer te komen.
Toen Sabina de kans kreeg om energietoezichthouder te worden, greep ze die met twee handen aan. Na flink wat kantoorjaren bij de OMWB wilde ze graag weer naar buiten. “Ik wil zien wat er in de praktijk gebeurt. Waar de bedrijven mee bezig zijn. Dat is toch anders dan op papier.”
Ruim twee jaar geleden is ze overgestapt, terug naar de rol van toezichthouder. Ze heeft toen de opleiding ‘Toezicht energiebesparing in de praktijk’ gevolgd. En ook ‘Installatietechniek’ op Avans+. “Net toen ik klaar was brak corona uit. Toen kón ik naar de bedrijven toe, maar toen mócht het niet”, zegt ze. “De eerste controles waren online. Bij de meer eenvoudige bedrijven en processen kan dat ook wel. De ondernemer loopt dan met de telefoon door pand en laat mij zien hoe de situatie er ter plaatse uitziet. Of we vragen om foto’s op te sturen. Met de ondernemer bespreken we dan ook de verankering van energiebesparing in de bedrijfsvoering en hoe het onderhoud en het beheer van installaties is geborgd."
Gelukkig kan Sabina nu weer echt op bedrijfsbezoek. Naast een controlerende taak heeft de energietoezichthouder ook een stimulerende rol. “Natuurlijk moeten bedrijven aan de regels voldoen. Dat controleren wij. Ze moeten energiebesparende maatregelen treffen. Worden die ook uitgevoerd? Maar als je er toch bent en rondloopt, dan zie je allerlei situaties waar winst is te halen. Daar praten we dan over. Vaak zijn bedrijven blij met die tips.” Ook ziet Sabina dat bedrijven zelf ook goede ideeën hebben. “Die deel ik dan weer met m’n collega’s.”
Wat merk je bij de bedrijven, wat valt er op? “Energie staat echt op de agenda. Dat komt natuurlijk ook door de hoge kosten nu. Maar overall zie je dat bedrijven er nu echt werk van willen maken om hun energieverbruik terug te dringen en schoner te maken. Ik word daar blij van.”
“Hoe kunnen we onze energiehuishouding slimmer maken? Elk gezond bedrijf is daar de komende jaren druk mee. Wacht je af en ga je als bedrijf niet aan de slag met je impact op het milieu en duurzaamheid? Dan mis je de boot.”
Wouter Hendrickx is programmamanager duurzaamheid bij Hoppenbrouwers Techniek (technisch dienstverlener met twintig vestigingen en hoofdkantoor in Udenhout). “Tien jaar geleden waren installateurs nog maar sporadisch bezig met zonnepanelen en warmtepompen. Duurzame energie opwekken en circulariteit waren onderwerpen voor de meer innovatieve clubs. Nu is iedereen ermee bezig. En dat is pas het begin. Over tien tot twintig jaar heeft elk huishouden zijn eigen energiemanagement en wordt in slim samenspel met de accu van bijvoorbeeld de elektrische auto eigen energie gebalanceerd, opgeslagen en gebruikt voor allerlei huishoudelijke doelen. Niemand heeft dan nog een vast energiecontract. Er zal veel meer per uur gestuurd worden.”
Hoppenbrouwers Techniek heeft de handen vol aan de extra vraag naar energiemaatregelen. Van warmtepompen tot ledverlichting, van zonnepanelen tot airco’s. “De energietransitie betekent voor installatiebedrijven een enorme hoeveelheid extra werk. Dat is mooi natuurlijk al hebben we te dealen met uitdagingen van materiaaltekorten en krapte op de arbeidsmarkt.” Hendrickx blikt vooruit: “Wij willen in 2030 CO₂-neutraal zijn. Ook willen we dan dat 50% van onze inkoop bestaat uit circulaire producten. We bestaan ruim honderd jaar. We realiseren ons heel goed dat we de aardbol waarop we leven met z’n allen moeten beschermen. Alleen dan kunnen wij als bedrijf ook de volgende honderd jaar op een gezonde manier halen.”
“Natuurlijk spelen de kosten mee. Maar wij geloven als bedrijf dat het ook een kracht is om naar je klanten en leveranciers uit te stralen dat je CO₂-neutraal wilt werken.”
Van windmolens tot tandartsboortjes; voor alles wat rond draait maakt het Japanse bedrijf NSK verschillende lager types. Het bedrijf bouwde in Tilburg een nieuw Europees Distributiecentrum (EDC) met een oppervlakte van ruim 17.000 m². Afgelopen jaar checkte de OMWB of het bedrijf genoeg werk maakt van energiebesparing. Berti is als QHSE & facility-manager onder meer verantwoordelijk voor de aanpak op het gebied van gezondheid, veiligheid en milieu. “Kijk je naar energie en duurzaamheid dan hebben we al best veel gedaan. Zo is er bijvoorbeeld in het hele gebouw ledverlichting en hebben veel ruimtes bewegingssensoren. Als er niemand aanwezig is gaat het licht automatisch uit. Op het dak van het distributiecentrum liggen 1600 zonnepanelen. In 2030 wil NSK CO₂-neutraal zijn, niet alleen in Tilburg maar ook in onze andere vestigingen in Europa.”
Het distributiecentrum in Tilburg heeft geen eigen vrachtwagenpark. “We werken met verschillende lokale en internationale transporteurs die op hun beurt met eigen duurzaamheids-initiatieven bezig zijn. Wij onderzoeken samen met onze klanten, naar mogelijkheden om minder vaak zendingen te versturen, maar wel onze service te handhaven. Op basis van data proberen we orderstromen en het vervoer efficiënter in te regelen, waardoor ook minder CO2 wordt uitgestoten. We proberen onze klanten mee te nemen in die ontwikkeling.” Over de samenwerking met de OMWB zegt Berti: “Het heeft ons ideeën opgeleverd waar we mee aan de slag kunnen om het energie verbruik verder terug te dringen.”