7/9
  • Pages
  • Editions
01 Cover
02 Voorwoord
03 Inhoud
04 Dennis Dekkers
05 Drieluik Omgevingswet
06 Asbestbrand Zevenbergen
07 CPX-trailer
08 OMWB in het kort
09 Colofon

[ons gereedschap]

De CPX-trailer

Onderzoek naar akoestische prestaties van de wegverharding

Wegverkeerslawaai is de belangrijkste bron van geluidhinder. Niet zelden wordt dit geluid veroorzaakt door een slechte kwaliteit van het wegdek. Technisch adviseur Gerald van Grunsven van het Team Metingen en Onderzoek rijdt jaarlijks met collega Wil van Vught wel duizend kilometer met de CPX (close proximity)-trailer om de staat van het wegdek te meten.

Gerald is dé man die onderzoekt hoe de ‘wegverharding akoestisch presteert’. Grofweg onderscheiden we drie varianten. Asfaltverharding (al dan niet geluidreducerend) veroorzaakt het minst geluid. Dan volgt betonverharding en als derde is er nog de karakteristieke klinkerverharding. Om het geluid van de wegverhardingen in kaart te brengen gebruikt Gerald een speciale meetaanhanger, die wordt bevestigd aan één van de meetwagens: de CPX-trailer.

Microfoons Gerald: “De trailer beschikt over twee typen gestandaardiseerde banden. Eén daarvan is representatief voor het geluid dat afkomstig is van het rolgeluid (band – wegdek) van een personenauto die over de weg rijdt. De andere band geeft aan welk geluid een gemiddelde band van een vrachtwagen in relatie tot het wegdek veroorzaakt.” Beide banden hebben aan weerszijden twee microfoons die op korte afstand tot de weg en de band het geluid opvangen en doorsturen naar de laptop die Gerald op de bijrijdersstoel binnen handbereik heeft. Terwijl hij al rijdend de resultaten van de metingen analyseert, bestuurt zijn collega Wil van Vught de OMWB-meetwagen met daarachter de trailer. Zo doorkruisen ze met een gemiddelde snelheid van tachtig kilometer per uur Noord-Brabant over de provinciale wegen en komen ze real-time meer te weten over de staat van het wegdek.

Veroudering “We kunnen op deze manier nagaan hoe snel een wegdek veroudert. Een superstille weg op basis van asfalt blijft niet voor altijd stil en veroudert relatief snel”, zegt Gerald. “Die is aan slijtage onderhevig en maakt na tien jaar duidelijk meer geluid dan bij aanvang. De van zichzelf luidruchtige betonverharding produceert daarentegen consequent na tien jaar nog altijd bijna dezelfde mate van geluid. We willen het effect van het verkeersgeluid op de kwaliteit van de leefomgeving, in dit geval de woonomgeving, in acht nemen, dus het is belangrijk rekening te houden met de eigenschappen van de weg.”

Rapporteren Een dag meten is ook een dag uitwerken. “De resultaten van de metingen moeten ook gerapporteerd worden, deze zijn bovendien voor iedereen openbaar op de provinciale kaartbank. Doordat we ze omzetten naar grafieken en tabellen is voor de geïnteresseerde snel te zien op welke plekken het wegdek buitengewoon veel geluid maakt of juist binnen de normen blijft. Niet alleen noodzakelijk voor onze opdrachtgevers maar ook handig voor de betrokken bewoner die wil weten hoe het met de geluidkwaliteit van onze provinciale wegen is gesteld.”

Meer lezen over het werk van Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant?

Abonneer je op OMWB [in beeld]