[ons gereedschap]
Geen risico met ademluchtapparatuur
Is er ergens sprake van chemische verontreiniging? De kans is groot dat de OMWB wordt ingeschakeld om metingen uit te voeren. Dat doen we zo veilig mogelijk, onder andere met ademluchtapparatuur.
Afgelopen jaren zijn er in Midden-Brabant diverse doden aangetroffen in XTC-labs en in mestkelders. Al deze slachtoffers overleden door te weinig zuurstof. Ook in de chemische industrie kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan. Denk aan lekkages bij installaties die volautomatisch draaien waarbij het bedwelmende tolueen vrijkomt. Allemaal gevaarlijke plekken waar OMWB'ers terechtkomen om onderzoek te doen en metingen te verrichten. Het is belangrijk dat ze bij dit werk maximaal beschermd zijn. Wil van Vught is de veiligheidsman van TMO (Team Metingen en Onderzoek): “Als we ergens naar toe moeten, is vooraf vaak niet duidelijk hoe gevaarlijk de stoffen zijn. Het uitgangspunt is altijd: géén risico! Dan gaan we dus uit van het ergste. Dat betekent dat we speciale overalls, laarzen en handschoenen dragen, allemaal bestand tegen chemische stoffen. En ook dragen we hoofd- en gezichtsbescherming, inclusief ademluchtapparatuur.” Er wordt altijd in drietallen gewerkt. Twee gaan er naar binnen, de derde blijft buiten op de uitkijk staan en is de achterwacht die kan ingrijpen en alarm kan slaan als dat nodig is.
Niet opruimen, wel meten Wil legt uit dat de OMWB bij chemische verontreiniging niet zorgt voor de opruiming. “Wij zijn er puur voor de metingen. Zo nemen wij monsters zodat in laboratoria de stoffen van de chemische verontreiniging nader onderzocht kunnen worden. Ook hebben onze mensen apparaten bij die een eerste indicatie geven van de gevaarlijke stoffen die aanwezig zijn.” De OMWB wordt bijvoorbeeld door de politie ingeschakeld voor nader onderzoek. Bijvoorbeeld bij een moeilijk verklaarbare geur. Maar het kan ook zijn dat een handhaver van de OMWB verdachte omstandigheden waarneemt en bij Wil van Vught en zijn mannen aanklopt. Handhavers van de OMWB gebruiken detectie-apparaten als ze een gevaarlijke ruimte ingaan. Hiermee is bijvoorbeeld H2S te meten, CO (koolmonoxide), zuurstoftekort of explosiegevaar. Gaat het alarm af bij zo’n apparaat dan verlaat de handhaver de ruimte en probeert te achterhalen wat er gaande is. Wordt dat niet duidelijk dan zal de handhaver bij TMO terechtkomen.
Na gebruik de container in Handschoenen, laarzen en overalls worden vaak maar één keer gedragen. “Ze zitten onder chemisch spul. Vaak weten we niet wat als we de kleding uittrekken. Ook dan geldt: geen risico en behandelen we de kleding als chemisch afval.”
Ademluchtapparatuur Het masker en het harnas met de luchtfles zijn hetzelfde als wat de brandweer gebruikt. De fles heeft een inhoud van 6 liter samengeperste gefilterde buitenlucht (dus geen geconcentreerde zuurstof wat vaak wordt gedacht). De lucht is onder druk van 300 bar in de flessen geperst. 1 bar is de normale luchtdruk buiten. Met behulp van reduceerventielen wordt de geperste lucht teruggebracht naar 1 bar. 6 liter geperste lucht is genoeg voor gemiddeld 35 minuten (hangt af van de ademhaling).
Pneumatisch Met een pneumatisch systeem wordt de ademlucht vanuit de aluminium cilinder op de rug, via de ademluchtslang geperst naar de ademautomaat op het volgelaatsmasker. Soms, als geen ademlucht nodig is, wordt gewerkt met filterbussen die op het masker worden geplaatst.
Scherpe alarmtoon Het is natuurlijk belangrijk om als gebruiker te weten hoeveel lucht er nog in de fles zit. Dit is te zien op de losse manometer die de cilinderdruk toont. Ook zijn de luchtflessen voorzien van een waarschuwingssignaal. Als de lucht bijna op, klinkt een scherpe fluittoon. Wil: “Qua alarm is er een dubbele beveiliging. Er is een akoestisch geluid en een mechanisch geluid. Als de batterij leeg is dan doet in ieder geval het mechanische alarm het nog.”
Dit handzame apparaat informeert de gebruiker van ademluchtapparatuur over de hoeveelheid lucht die er nog beschikbaar is in de luchtfles en ook hoeveel werktijd is verstreken. Ook beschikt het apparaat over een alarmknop.
Levensgevaarlijk Een mestkelder ingaan is levensgevaarlijk. Dat geldt ook voor waterzuiveringsinstallaties. De kans is groot dat er te weinig zuurstof is. Zo zijn er meer situaties waar het gevaar van te weinig zuurstof dreigt. Het is des te gevaarlijker omdat je een tekort aan zuurstof niet of te laat merkt. Bij een percentage van 21- 18% zuurstof in de lucht is er niks aan de hand. Maar zakt het gehalte naar 18 tot 11%? Dan vermindert ongemerkt het denkvermogen en ook fysieke prestaties worden minder. Bij 11 tot 8% ben je binnen enkele minuten bewusteloos. Bij 8 tot 6% raak je binnen enkele ogenblikken bewusteloos. Bij 6 tot 0%, na een of twee ademteugen ben je bewusteloos met zeer groot risico op dodelijke afloop.
Wil je meer weten over wat het team Metingen en Onderzoek zoal doet? Bekijk dan de bijbehorende themapagina op de website van de OMWB.