In de regio: Moerdijk

Energiezuinige kringloop van textiel

Veel bedrijven zijn verplicht energiebesparende maatregelen te nemen. De OMWB controleert of bedrijven die maatregelen ook nemen. Dat heet regulier energietoezicht. We waren erbij toen toezichthouder Hendri Damen van de OMWB een inspectie uitvoerde bij Euro Used Clothing in Zevenbergen.

Euro Used Clothing is een bijzonder bedrijf. Oude kleren die mensen bij de gemeenten, scholen of stichtingen inleveren koopt het bedrijf op. Dagelijks komen er 3 à 4 vrachtauto’s textiel binnen. De kleren worden gesorteerd; broeken bij broeken, jassen bij jassen, etcetera. Ook wordt er gekeken naar kwaliteit (ouderwets of modern, kleur, materiaal bijvoorbeeld spijkerstof). Vervolgens verkoopt het bedrijf de selecties aan afnemers in binnen en buitenland. Dagelijks gaan er ook weer 3 à 4 containers de deur uit.

Weten wat er speelt De voddenboer van weleer is tegenwoordig een heus industrieel bedrijf. Hendri: “Heel interessant om van dichtbij te zien. Dat maakt m’n werk zo leuk. Elk bedrijf is anders.” Regulier energietoezicht begint standaard met een kennismakingsgesprek. Hendri wil weten wat het bedrijf doet, hoe er wordt gewerkt en wat de plannen zijn. Directeur Arie Collens vertelt over de vergaande automatisering met robotmachines en lopende banden. Maar de selectie van de kleren blijft mensenwerk. Ook controller Reinier Casteleijn is bij het gesprek aanwezig.

Foto’s van cruciale ‘energie-plekken’ Op alle cruciale ‘energie-plekken’ maakt Hendri foto’s. Die gebruikt hij voor het rapport dat hij van de controle maakt. Op basis hiervan krijgt het bedrijf een brief met actiepunten. Een volgende controle zou vanachter het bureau kunnen plaatsvinden. De OMWB vraagt dan bijvoorbeeld aan het bedrijf om foto’s te sturen om te laten zie hoe de vereiste acties zijn uitgevoerd.

Kan de motor van de robot zuiniger? Hendri: “We hebben zojuist de rendementsklasse van de motor besproken. Oftewel: 'Is de motor energiezuinig ja of nee? De conclusie is dat de motor op een natuurlijk moment vervangen moet worden door een zuiniger exemplaar.”

Voorkomen dat verlichting onnodig blijft branden Hendri: “Dit is het bedieningspaneel waarmee de verlichting wordt aan- en uitgezet. Dat gebeurt dus niet met een tijdklok maar met de hand. Het is een dagelijkse routine. Dat moet strak gebeuren. Als je niet oplet staat de hele nacht de verlichting gewoon aan. Overal hangt hier led-verlichting. Dat is top.”

Heftrucks van gas naar elektriciteit Voorheen reden de vier heftrucks bij Euro Used Clothing op diesel. Sinds een aantal jaar wordt gas gebruikt. De volgende stap die het bedrijf wil zetten is om te gaan werken met elektrisch aangedreven heftrucks. De energie hiervoor wordt opgewekt met zonnepanelen op het dak.

Compressoren zijn energievreters Deze twee compressoren dragen ook flink bij aan het energieverbruik bij Euro Used Clothing. Hendri noteert het type, het vermogen en het aantal draaiuren. Hij constateert dat er ook een tijdklok is geïnstalleerd met automatische afsluiter. De compressoren hoeven hierdoor buiten werktijd niet te draaien.

Staat de ventilator goed afgesteld? Hendri: “Een ventilator is essentieel voor de luchtkwaliteit. Zeker in een omgeving met veel stof, zoals met dit textielbedrijf. Maar een ventilator die teveel warme lucht naar buiten afvoert zorgt er wel voor dat de CV mogelijk extra moet draaien. Die twee moet je goed op elkaar afstemmen. Regelmatig zien we dat ventilatoren dag en nacht draaien terwijl dat niet nodig is. Dat is pure energieverspilling. Het is belangrijk dat ventilatoren vraaggestuurd zijn afgesteld, oftewel: alleen draaien als het nodig is.”

Dak ligt vol met zonnepanelen Hendri neemt een kijkje op het dak dat vol ligt met zonnepanelen (640 stuks). Ook de ventilatie- en airco-units op het dak worden gecheckt.

Alle kleine beetjes helpen In de technische ruimte zijn 3 CV-ketels geïnstalleerd. De verwarmingsbuizen van de installatie zijn niet geïsoleerd. Dat is wel verplicht. Hendri: “Die buizen worden heel heet. Het is zonde dat ze onnodig warmte verliezen. Dat kost energie. Daar moet het bedrijf iets aan doen. Alle kleine beetjes helpen.”

Op orde Euro Used Clothing heeft zijn energie-zaken goed op orde. Hendri: “Per branche zijn er maatregelenlijsten opgesteld. Ook voor de textielsector. Die ben ik nagelopen. Over de grote lijn was het dik in orde. Altijd zijn er aandachtspunten. Het is goed om het daar samen over te hebben. We dragen ook ideeën en oplossingen aan.”

Unit Energie helpt gemeenten bij hausse aan energie-regels Er speelt veel op energiegebied: van besparingsplicht voor bedrijven tot label C voor kantoorgebouwen en CO2-reductie voor werkgebonden personenmobiliteit. Veel nieuwe regelgeving die gemeenten en provincie met veel extra werk opzadelt. De Unit Energie van de OMWB biedt de helpende hand.

Meer lezen over het werk van Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant?

Abonneer je op OMWB [in beeld]