9/11
  • Pages
  • Editions

[vijf vragen over]

Ondermijning


Ogen en oren open voor mogelijke ondermijning.


De twee ondermijningscoördinatoren van de OMWB geven uitleg.


Vanaf begin 2022 draagt de OMWB officieel bij aan de bestrijding van ondermijning. Toezichthouders en handhavers kunnen vermoedens en verdachte omstandigheden die ze aantreffen in het werkveld vanaf volgend jaar binnen de OMWB melden bij twee verschillende zogenoemde ondermijningscoördinatoren.

1. Waar ligt de meerwaarde van de OMWB?

"De oog- en oorfunctie van onze toezichthouders is van onschatbare waarde bij het tijdig signaleren en opsporen van ondermijnende activiteiten”, vertelt Sanne. (omwille van hun privacy en veiligheid zijn hun namen gefingeerd). “Daarom maakt ondermijning vanaf volgend jaar deel uit van onze collectieve taken. Onze toezichthouders komen in hun reguliere werk op heel veel verschillende plekken. Voorheen was er geen formele weg voor hen om dergelijke zaken binnen de omgevingsdienst te melden. Straks kunnen ze dat dus bij mij of Hendrik doen, waarna wij onze opdrachtgevers en samenwerkingspartners hiervan op de hoogte brengen."

2. Wat gaan jullie doen?

"Als ondermijningscoördinatoren zijn wij aangesteld om meldingen te inventariseren, door te spelen naar opdrachtgevers en eventueel samenwerkingspartners, en ervoor te zorgen dat we tijdig van elkaar weten wat er speelt", vertelt Sanne. "Zo’n melding zetten we in eerste instantie in ieder geval door naar de betreffende gemeente waarbinnen de vermoedens zijn gesignaleerd. De eerste melding komt dan dus bij de AOV’er (Adviseur openbare orde en veiligheid) binnen die gemeente terecht. Soms zijn er gevallen denkbaar waarin we ook meteen de politie op de hoogte brengen. De melding komt daar dan bij een informatiemakelaar terecht, die er weer voor zorgt dat het bij de juiste mensen in de organisatie terechtkomt. Maar ook de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) en de FIOD (Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst) kunnen in beeld komen, als daar aanleiding toe is."

3. Wat wordt er verwacht van de toezichthouders?

"We willen bij dit thema ook het bewustzijn van de toezichthouders van de OMWB naar een hoger niveau tillen. Daarom gaan ze allemaal een cursus volgen die hen wegwijs maakt in het signaleren van ondermijning en hoe ze moeten handelen in zo’n geval." Hendrik vertelt dat ze bijvoorbeeld tijdens een reguliere controle niet door mogen laten schemeren dat er ook op signalen van ondermijning wordt gelet. "Ze zijn daar immers voor toezicht, daar beperken de bevindingen in het verslag zich ook toe, ondermijningsgerelateerde aspecten komen daarin uiteraard niet terug. Natuurlijk is ook de veiligheid te allen tijde belangrijk. Een collega trof ooit in het verleden bij een bedrijf dat inmiddels gestopt was, een loods aan met daarin slechts een paar wegenbouwmachines. Daar leek op dat moment verder niemand aanwezig. Een paar stappen verder trof diegene ineens een drugslab aan achter een dubbele wand waar drie Colombianen pillen aan het produceren waren. Op zo’n moment is het zaak om je meteen uit de voeten te maken en niet de situatie nader te willen bekijken. Zo’n handelingsperspectief krijgen alle toezichthouders dus tijdens de cursus mee." (tekst gaat verder onder de foto)

4. En verder?

Hendrik: “Daarnaast hebben we straks een klein team van meer gespecialiseerde toezichthouders dat op een meer diepgaander niveau samen met de verschillende bevoegde gezagen deelneemt aan specifieke doelgerichte acties. Het samen optrekken en optreden is straks niet meer incidenteel, zó bundelen we onze krachten nog beter.”

5. Wat kunnen we volgend jaar verwachten?

Sanne: "Het thema ondermijning is straks daadwerkelijk bestendigd binnen de OMWB, we doen het er niet meer zomaar ad hoc bij. We haken aan bij de maatschappelijke opgave die er ligt en de specifieke behoeften van al onze opdrachtgevers. Op die manier kunnen we net als de ODBN en de ODZOB binnen onze regio een verschil én een vuist maken tegen ondermijning."

Wil je meer informatie over de rol van de OMWB bij de aanpak van ondermijning? Neem dan contact met ons op via ondermijning@omwb.nl of 013 -206 01 00.

Meer lezen over het werk van Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant?

Abonneer je op OMWB [in beeld]