[in profiel] Janette Hol, senior vergunningverlener
Voorvechtster van gezonde leefomgeving rondom veehouderijen
Milieu is altijd een rode draad geweest in de carrière van Janette Hol, senior vergunningverlener voor agrarische bedrijven. “Een gezonde leefomgeving heeft voor mij de hoogste prioriteit.” Met haar achtergrond in de bouwkunde en milieutechnologie heeft Janette inmiddels een behoorlijke staat van dienst en kennisniveau opgebouwd. Na verschillende omzwervingen bij kleine en grote gemeenten, onder andere in de Achterhoek, vond ze haar plek in het Brabantse uiteindelijk bij de OMWB. "Mijn takenpakket is inmiddels breder geworden dan enkel vergunningverlening. Tegenwoordig maak ik ook deel uit van verschillende samenwerkingsverbanden. In onze regio hebben we te maken met een behoorlijke veedichtheid. Dat brengt uitdagingen voor de volksgezondheid met zich mee. Uitdagingen waarvan de oplossing doorgaans een lange adem vergt. Samenwerking en kennisdeling zijn daarom van cruciaal belang. Daar maak ik me dus samen met onze partners dagelijks hard voor." Gezondheidsklachten "Ik maak onder andere deel uit van het zogenaamde 'Ondersteuningsteam veehouderij en volksgezondheid', een Brabantbrede samenwerking tussen omgevingsdiensten, gemeenten, provincie en GGD. Om aan de wensen van bestuurders te voldoen ontwikkelen we binnen dit team aan de hand van onderzoeken, verschillende memo’s, handreikingen en toetsingskaders. Het team is opgericht nadat in 2016 naar aanleiding van het eerste rapport Veehouderij en Gezondheid Omwonenden, duidelijk werd dat er omwonenden van veehouderijen risico’s lopen klachten aan de luchtwegen te krijgen." Regionaal sterk Het belang van werkgroepen en platforms is groot. Janette onderschrijft dit. "Je merkt dat vanuit Den Haag vaak terughoudend wordt gehandeld op het gebied van regelgeving en onderzoek naar mogelijke effecten van veehouderij op onze gezondheid. Het maakt dat we regionaal zelf onderzoek moeten doen en veelal uit voorzorg handelen. In feite sorteren we daardoor al voor op de Omgevingswet. Op dit moment doen we bijvoorbeeld onderzoek naar de effecten van endotoxinen, die ontstaan door het vrijkomen van dode celwandresten van bacteriën, die we gelijk aan het gehalte van fijnstof, in beeld proberen te krijgen. Deze stoffen kunnen leiden tot longklachten bij omwonenden van veehouderijen. Het bijbehorende toetsingskader wordt momenteel op basis van de nieuwste bevindingen herzien."
"Je merkt dat vanuit Den Haag vaak terughoudend wordt gehandeld op het gebied van regelgeving en onderzoek naar mogelijke effecten van veehouderij op onze gezondheid."
Handreiking Janette ervaart haar werk iedere dag als zinvol. Het feit dat ze mag bijdragen aan een gezonde leefomgeving, maakt dat ze met plezier maar ook geduld samen met partners tot mooie resultaten komt. “Eén van de mooiste opbrengsten vind ik de ‘Handreiking veehouderij en volksgezondheid’ die we binnen dat team hebben ontwikkeld. Voor vergunningverleners een essentieel document dat een stappenplan biedt om zaken te toetsen. Denk aan de soorten dieren, de afstanden tot omwonenden en de gebruikte technieken. Doorlopen van het stappenplan moet duidelijkheid geven over het verhoogde risico voor de volksgezondheid en dus de wenselijkheid van een GGD-advies. Dan ga je met twee maten meten, en dat bedoel ik positief. Want enerzijds heb je de te volgen milieunormen en anderzijds de richtlijnen voor luchtkwaliteit van de Gezondheidsraad die de GGD volgt. Dat kun je gerust een mooie uitdaging noemen. Dat leidt soms tot ingewikkelde casussen, langere procedures. Maar dat is onvermijdelijk. Als we daarmee problemen zoals bij Q-koorts kunnen voorkomen, blijf ik me er voor inzetten."