[in profiel]

Gedreven van documentatie naar praktijk

Bas van Herwijnen is van de constructieve benadering. Niet alleen bij het opbouwen, ook bij het afbreken. Hij is niet voor niets toezichthouder bouw- en slooptaken.

Het technisch oog van Bas ontgaat maar weinig. Dat kan ook niet anders met een achtergrond in bouwkunde. Toen de OMWB net een paar jaar bestond vond hij er zijn weg bij de asbestunit. Niet veel later, nadat intern de bouwunit was opgetuigd, vond Bas daar zijn draai als toezichthouder. Dat bleek een uitstekende keuze. Zijn werk kenmerkt zich sindsdien door twee sporen: bouw en sloop.

Sloopmeldingen

“Met de bouwunit behandelen we sloopmeldingen bij diverse gemeenten voor zowel bedrijven als particulieren. Zo'n sloopmelding bestaat uit diverse verklaringen en bewijsstukken op basis waarvan wij aangeven of deze voldoet of niet voldoet en al dan niet de werkzaamheden kunnen starten. Naast toestemming voor de sloopwerkzaamheden, wijzen we ook op aandachtspunten. Denk aan vergunningen voor bijvoorbeeld opgravingen in het kader van archeologie, de wet natuurbescherming of een monumentenstatus.”

Omgevingsveiligheid

Maar dat beoordelen is geen individuele aangelegenheid. “Met meldingen of aanvragen die raken aan de omgevingsveiligheid vindt er intern een collegiale toetsing plaats”, vertelt Bas. “Die wijst na samenspraak uit of er risicogericht toezicht plaats moet vinden. Achten we toezicht nodig, dan vragen we de planning en kondigen we eventueel ons bezoek aan. Zodra ze met ‘de kraan’ aan de gang gaan, komen wij in beeld.”

Winkelstraat

“Zo heb ik weer een mooie klus op de planning staan. Het gaat om een controle bij de sloop van een pand in een winkelstraat. Daar let ik op verschillende zaken. Denk aan vallend puin waarvoor we een sloopveiligheidszone hanteren. Dat betekent dat er bouwhekken moeten staan om de veiligheid te waarborgen. Sloop kan ook leiden tot overmatige stofvorming. In dat geval verwacht ik dat er een sproeivoorziening aanwezig is die verspreiding voorkomt. Daarnaast proberen we overlast van geluid en trillingen te voorkomen. Botweg op een fundering inhakken is er tegenwoordig niet meer bij. Dat is niet alleen gruwelijk irritant voor de omgeving, maar vormt ook een risico voor de omliggende bebouwing. Helemaal als er sprake is van al wat oudere en dus kwetsbare bebouwing. Dan verzoeken we ze dus een andere sloopmethode te hanteren. Tegenwoordig kunnen ze met het juiste materiaal, een vergruizer in dit geval, eenvoudigweg door een betonnen fundering heen knippen. Dat veroorzaakt amper trillingen.”

Veiligheid

Naast afbrekers is Bas ook van de opbouwers. Zodra zijn collega- vergunningverleners plannen voor de bouw hebben vergund, komt er ook weer een proces op gang waarin Bas een belangrijke functie vervult. Dat begint met een overdracht waarin eventuele risico's van een project aan de orde komen. De bouwwerkzaamheden van onder andere de SEVESO-bedrijven (bedrijven met activiteiten rondom gevaarlijke stoffen) komen vervolgens voor Bas zijn rekening. “Denk aan inpandige verbouwingen, bijvoorbeeld nieuwe brandcompartimenteringen, uitbreidingen of een hele nieuwe inrichting. Dat is een over en weer gaan van documentatie, logboeken, benodigde certificaten, noem maar op. Ik wil inzichtelijk hebben hóe er wordt uitgevoerd, dat lukt me alleen aan de hand van duidelijke afspraken, uitvoeringstekeningen, onderliggende berekeningen voor constructies, een planning en materialengebruik. Dit allemaal is niet om enkel te controleren maar ook om een adviserende rol te kunnen vervullen en zo eventueel handhaving te voorkomen. Binnen één project wisselen we soms met gemak meer dan honderd pdf’s uit. Wanneer nodig is er naast het contact met de inrichting en de aannemer ook nauw overleg met de milieu-toezichthouders van de OMWB en met de Veiligheidsregio.

Maar zelfs dan kan het nog fout gaan hoor. Ik herinner me een bedrijf dat op papier één soort paalwapening zou toepassen, maar waar ik ter plaatse zeven verschillende soorten zag. Als je dan zonder controle toch beton stort, kan de constructie onveilig zijn. Ergens vond dan tussen dat bedrijf en de aannemer een miscommunicatie plaats. Dan volgt er een minder fijn gesprek. Je hebt het wel over de veiligheid, hè? Ze kijken ons immers aan als de boel na twee jaar plotseling instort.”

Geweten

Daar zit de crux van het werk van Bas. De inspanningen die hij dagelijks met zijn collega’s verricht doen ertoe, maar blijven tegelijkertijd onder de oppervlakte. "Zo lang alles goed gaat, doet de bouwunit zijn werk goed. Zo vormen we een soort bouwkundig geweten.”

Verwondering

Bas haalt hoe dan ook veel voldoening uit zijn werk. “Met name de concretisering van slechts een tekening naar een daadwerkelijk bouwwerk waar ik na verloop van tijd naar sta te kijken. Dat proces blijft voor mij fascinerend. Díe verwondering en bijbehorende vakkennis uitwisselen met de buitenwacht, mét of zonder hobbels, dat vind ik echt heel tof.” Die toewijding en ervaring betaalt zich inmiddels ook privé uit. Tussen de bedrijven door voert hij in zijn woonplaats Kerkdriel namelijk ook de regie over de aanbouw van zijn toekomstige woning. “Het nuttige met het aangename verenigen, zo zou je het kunnen noemen.” Bas hoor je niet klagen.

Meer lezen over het werk van Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant?

Abonneer je op OMWB [in beeld]