[in de regio]
Zó monitort gemeente Gilze en Rijen verkeerslawaai
Met de ‘basisgeluidemissie’ krijgen gemeenten iets nieuws op hun bord (wettelijke verplichting vanuit de Omgevingswet). Ze moeten het geluid van gemeentelijke wegen in kaart brengen en monitoren. Wat moet er precies gebeuren? De gemeente Gilze en Rijen en de OMWB zochten het samen uit.
Jelle Lauf werkt als beleidsmedewerker milieu bij de ABG-gemeenten (Alphen-Chaam, Baarle Nassau en Gilze en Rijen). “Voor mij was de ‘basisgeluidemissie’ een groot zwart gat. Hoeveel werk kost het? Welke data zijn nodig? Hoe staan we er voor? Tijdens een gesprek met de OMWB ontstond het idee om samen een pilot op te tuigen om hiermee aan de slag te gaan. Dat verliep perfect. Nu weten we waar we aan toe zijn.”
Wat is nieuw? “De Omgevingswet verlangt van gemeenten dat ze het geluid van gemeentelijke wegen in kaart brengen en monitoren. Voorheen keken we uitsluitend naar het geluid van gemeentelijke wegen bij de bouw van een woning vlakbij een weg, of wanneer een weg veranderde. Om concreet te maken wat de basisgeluidemissie inhoudt gingen we samen met de OMWB aan de slag. We onderzochten het verkeersgeluid van de gemeentelijke wegen in Gilze en Rijen met een capaciteit van meer dan 2.500 motorvoertuigen per etmaal.”
Wat is het doel van de basisgeluidemissie? Jelle: “Het wordt alsmaar drukker op de wegen. Dat zorgt voor meer geluid. Omwonenden kunnen daar last van hebben. De Omgevingswet schrijft voor dat gemeenten de toename van het verkeersgeluid bewaken. De hoeveelheid geluid mag niet of nauwelijks toenemen. Is de toename meer dan 1,5 decibel, dan moet de gemeente maatregelen overwegen.”

Jelle Lauf

30-kilometer zone

Een 30-kilometerweg kan veel geluid veroorzaken
Wat hield de pilot in? Jelle legt uit dat we in Gilze en Rijen niet daadwerkelijk geluid maten. “De OMWB maakte een rekenmodel. We namen daarin verschillende variabelen mee: waar ligt de weg, hoe snel rijdt het verkeer, en de hoeveelheid auto’s en vrachtwagens (overdag, ’s avonds en ’s nachts). Ook het type ondergrond speelt een rol. Aan de hand van deze variabelen kun je per stuk weg bepalen hoeveel geluid verkeer produceert.”
“Intensiteit is leidend” Veel aandacht ging uit naar 30-kilometer wegen. Die bleven tot nu toe (onder de Wet geluidhinder) buiten beeld. “Hiervoor gelden geen zones met grenswaarden. We kijken onder de Omgevingswet met de basisgeluidemissie vooral naar de intensiteit van een weg. Een 30-kilometerweg kan heel druk zijn en dus veel geluid veroorzaken. Door te monitoren is het niet een eenmalige steekproef, maar zie je welke trend zich voordoet.”
Samenwerking “De OMWB is onze vaste adviseur voor milieuvraagstukken. De laagdrempelige, vlotte manier waarop we deze pilot aanpakten beviel erg goed. De basisgeluidemissie is voor ons allebei onbekend terrein. Samen zochten we naar een oplossing en die vonden we!”