[ons gereedschap]
Als het trilt, brengen wij het in beeld
Trillingen ontstaan overal. Bijvoorbeeld bij trein- en wegverkeer, industriële activiteiten of bouw- en sloopwerkzaamheden. Soms veroorzaken ze overlast of schade.
In dat geval kan een gemeente of de provincie de specialisten van team Onderzoek en Advies inschakelen. Gerald van Grunsven, senior technisch adviseur geluid en trillingen, legt uit hoe hij metingen uitvoert en adviseert.
Ons gereedschap
Gerald gaat als volgt te werk: “Op locatie vragen we eerst op welk punt in de woning de bewoners de meeste overlast ondervinden. We plaatsen de meetapparatuur in overleg met bewoners, zodat we betrouwbare metingen kunnen doen en de apparatuur niet in de weg staat.”
We meten altijd op minimaal twee plekken in een woning. “Trillingsgolven gaan door de constructie van een woning. Daarom bekijken we ook hoe ze doorwerken op andere (hoger gelegen) verdiepingen. Een tweede meetpunt helpt bij het detecteren van ongeldige metingen. Die kunnen bijvoorbeeld ontstaan wanneer iemand per ongeluk tegen een apparaat aanstoot of door een andere trillingsbron. Dit zie je dan enkel terug op één apparaat en niet gelijktijdig op twee punten.”
Voor de plaatsing van de trillingsmonitoren is alleen een stopcontact nodig. Daarnaast beschikt het apparaat over een losse batterij. Zo kan deze doormeten bij stroomuitval. Het apparaat meet volledig zelfstandig. De resultaten ontvangen we via een Wifi-signaal of 4G-netwerk direct op ons computernetwerk. Het bijbehorende softwareprogramma helpt met analyseren en de eindrapportage. (tekst gaat verder onder de foto)
De verschillen tussen hinder en schade
“We kijken met kritische blik en gezond verstand naar de output en stellen een rapport op. De aanvaardbaarheid van de hinder hangt af van meerdere factoren: het niveau, moment, duur en plaats van de trillingen. Trillingen in het toilet zijn minder hinderlijk dan die in de woonkamer waar mensen langdurig verblijven, en overlast ‘s nachts weegt zwaarder dan overdag. We streven ernaar om de situatie in het kader van het bestuursrecht aan te tonen en objectiveren, zodat er een oplossing komt en mensen weer comfortabel kunnen leven.”
Trillingen veroorzaken naast hinder en stress ook schade aan woningen en gebouwen. In beide gevallen doen we dezelfde meting. Het verschil zit in de analyse en rapportage.
“Bij schade moet je denken aan scheuren die ontstaan in muren en plafonds. In dat geval speelt er mogelijk een civielrechtelijke schadeclaim tegen de veroorzaker (bijvoorbeeld de gemeente in de rol van wegbeheerder). De juridische component vraagt in geval van “schade” om een ander soort rapportage dan bij “hinder”. Wanneer een zaak bij de rechtbank komt geef ik daar als getuige-deskundige regelmatig uitleg, zodat de rechter een goed onderbouwde uitspraak kan doen.”