Soortenmanagementplan: een service aan bewoners en bedrijven
Een pand isoleren is goed voor de energierekening én goed voor het milieu. Veel eigenaren zien er van af omdat de wet een kostbaar en tijdrovend flora- en fauna onderzoek verlangt. Gemeenten kunnen de helpende hand bieden met een zogeheten Soortenmanagementplan.
Een Soortenmanagementplan houdt in dat gemeenten in één keer voor een deelgebied of de hele gemeente ecologisch onderzoek doen. Op basis van dit onderzoek wordt dan een gebiedsontheffing aangevraagd. Hierdoor hoeven bewoners of bedrijven bij een verbouwing zelf geen uitgebreid individueel ecologisch onderzoek uit te voeren.

Als er een steenuil zit moet de eigenaar maatregelen nemen
Voordelen van een Soortenmanagementplan:
- Tijdwinst: projecten kunnen eerder worden uitgevoerd. Een vergunningsaanvraag kost al gauw vele maanden tot een jaar of langer;
- Kostenbesparing: het individueel uitvoeren van een onderzoek en het aanvragen van een vergunning kost al gauw duizenden euro’s;
- Stimulans energietransitie: isolatiemaatregelen worden eerder genomen.
Een Soortenmanagementplan wil niet zeggen dat pandeigenaren geen maatregelen meer hoeven te nemen. Als er bijvoorbeeld een beschermde soort vogels zit, kan worden vereist dat hiervoor speciale nestkasten worden opgehangen, bijvoorbeeld voor uilen en zwaluwen. Zitten er vleermuizen in de spouw dan moeten er maatregelen worden genomen dat de vleermuizen nog wel naar buiten kunnen, maar niet terug naar binnen.
De gemeente moet een Soortenmanagementplan aanvragen bij de provincie. Daarmee is de gemeente vergunninghouder en dus aansprakelijk. In de vergunning staan regels waar aan moet worden voldoen. Dat betekent in de praktijk dat de gemeente alle afzonderlijke projecten moet controleren die worden uitgevoerd en onder het Soortenmanagementplan vallen. Omdat omgevingsdiensten de kennis en expertise hiervoor in huis hebben, kunnen die worden ingeschakeld voor de noodzakelijke controle per project. Zo heeft bijvoorbeeld de gemeente Tilburg hiervoor de hulp van de OMWB ingeroepen.

Energiebesparende maatregelen worden sneller genomen als er een soortenmanagementplan is
Soortenmanagementplan in Moerdijk
De gemeente Moerdijk is een specifiek gebied met veel water en dijken. Een ideale omgeving voor vleermuizen en gierzwaluwen. Die zitten er dan ook veel. Veel bewoners die een dakkapel of een aanbouw willen plaatsen (of bij welke verbouwing dan ook) lopen hier tegenaan. De kans is groot dat in of rond de woning een beschermde diersoort zit. Dat vraag per verbouwing naast een quick scan om extra onderzoek en de nodige maatregelen. Dat kost veel geld en tijd.
Met een Soortenmanagementplan speelt de gemeente Moerdijk hierop in. “Zie het als een service van de gemeente aan de inwoners en bedrijven. Het bespaart ze onderzoekskosten en we bieden duidelijkheid, bijvoorbeeld in welke periode ze wel of niet kunnen verbouwen. Wel moeten ze natuurlijk de maatregelen nemen die zijn voorgeschreven in het”, zegt projectleider Marty Braat van de gemeente Moerdijk.
In februari heeft de gemeente de aanvraag voor de gebiedsvergunning (soortenmanagementplan) ingediend. Daarop kreeg de gemeente aanvullende vragen. “Die zijn inmiddels ook beantwoord. We hopen binnenkort groen licht te krijgen.”
Energietransitie
“Onze aanvraag is extra actueel geworden door de energietransitie. Voor allerlei groene maatregelen zoals spouwisolatie en zonnepanelen plaatsen, kunnen beschermde diersoorten in het geding zijn. Voor die energiemaatregelen is op zich geen vergunning van de gemeente nodig maar de mensen moeten wel voldoen aan de Wet natuurbescherming. Doen ze dat niet, dan plegen ze een economisch delict en dat kan ze ook duur komen te staan. Met het Soortenmanagementplan vangen we dat probleem op. Daarmee snijdt het mes aan meerdere kanten: voor de beschermde soorten zorgen we voor een verbetering. We stimuleren de energietransitie en we helpen onze bewoners en bedrijven.”

Marty Braat (Foto door Ben Broek)