Pilot helpt bedrijven extra energie te besparen

“Ik ben helemaal fan”, zegt directeur Tim Wijdemans van Bonheur Horeca Groep. Hij deed mee aan de pilot ‘Stimulerend Energietoezicht’ van de gemeente Tilburg om energiemaatregelen van bedrijven te stimuleren.

Een mooie stip aan de horizon: energieneutraal in 2050, maar hoe maak je daar werk van? De gemeente Tilburg maakte het behapbaar met een ‘doelenboom’ met concrete plannen.

Stimulerend Energietoezicht

Een voorbeeld is de pilot Stimulerend Energietoezicht. “Je moet bedrijven prikkelen. Als ze zien wat er allemaal aan energie te besparen is en wat het oplevert krijgen ze er lol in”, zegt Tom Verputten, energieadviseur bij de gemeente en de aanjager achter de pilot.

“Bedrijven hebben al te maken met de energiebesparingsplicht. Wij willen kijken of we meer kunnen bereiken oor bedrijven te stimuleren en ze op weg te helpen. Eigenlijk is het de kunst om bedrijven een extra duwtje te geven, waardoor ze zelf enthousiast worden om energie te besparen.”

Volgens Tom spreekt de energiebesparingsplicht op zichzelf niet tot de verbeelding. “Bedrijven doen plichtmatig het hoogstnoodzakelijke. Met inzicht in de kosten en besparingsmogelijkheden kun je bedrijven echt verder helpen. De boekhouder ziet maandelijks de totaalrekening voor energie, maar op de werkvloer is vaak onduidelijk hoe hoog de energiekosten zijn, waar de kosten zitten en wat er valt te besparen. Met inzicht in de kosten zorgen we voor bewustwording en de prikkel die nodig is om zelf te zoeken naar extra besparingsmogelijkheden. Die bewustwording is een belangrijk doel van de pilot.”

Pilot krijgt vervolg De pilot in Tilburg duurde 3 jaar en er deden 19 bedrijven aan mee. “Een succes”, zegt Tom over de pilot. ”We gaan er mee door.” De gemeente besloot daarbij de aanpak breder uit te rollen. De pilot komt uit de koker van de OMWB in samenwerking met adviesbureau EnergiePartners.

Pieter Schalk, beleidsadviseur van de Unit Energie bij de OMWB: “Het is onze wettelijke taak om te controleren of bedrijven voldoende energiebesparende maatregelen nemen. Die controle is een momentopname en richt zich voornamelijk op de verplichte energiebesparende maatregelen. De pilot is pro-actief en helpt bedrijven op weg. Er is gedurende een langere periode aandacht voor energiebesparing. Bedrijven krijgen toegang tot een speciaal software-programma dat alle energie-data van het bedrijf verwerkt en vervolgens maatregelen benoemt. Per maatregel is duidelijk hoeveel energie (en CO2) deze bespaart en wat het financieel oplevert. Het bedrijf moet hiermee aan de slag. Dit is niet vrijblijvend.”

“Als OMWB kunnen we meekijken en de voortgang van de energiemaatregelen monitoren. Onze rol blijft die van toezichthouder, en als de voortgang hapert nemen we contact op om te kijken waar ze tegenaan lopen. Ze moeten gewoon aan de wettelijke eisen voldoen, maar we proberen ze met onze kennis te stimuleren om extra maatregelen te treffen. Deze aanpak zorgt voor meer CO2-besparing dan bij het reguliere energietoezicht. We geven tips en adviezen en wijzen bedrijven op de mogelijkheden die ze zelf misschien niet kennen.”

“Niet alle maatregelen kosten geld” Directeur Tim Wijdemans van Bonheur Horeca Groep in Tilburg deed mee aan de pilot. “We zijn er heel blij mee. Natuurlijk is het een vorm van toezicht, maar door de aanpak en de ondersteuning zien wij het meer als een partner die met ons meedenkt en helpt met wet- en regelgeving vertalen naar de praktijk.”

“Natuurlijk kijk je als ondernemer al snel naar het kostenplaatje; wat kosten maatregelen en wat leveren ze op? Maar deze pilot biedt veel meer. Zoals kennis en bewustwording. Dat levert zonder te investeren geld op. Energie die je niet verbruikt hoef je ook niet te besparen.” Tim legt uit dat zijn bedrijf dankzij de pilot nu anders en slimmer werkt. En ook dat medewerkers nu begrijpen wat er gebeurt op energie-gebied.

Bonheur Groep omvat tien bijzondere horeca-locaties in en rond Tilburg: van het Koning Willem II Stadion (congres- en evenementenlocatie) en Auberge du Bonheur (hotel/restaurant), tot congrescentrum Hilvaria Studio’s en golfclub Prise d’Eau. Wat is er praktisch gebeurd door de pilot? Tim somt een hele lijst maatregelen op: zo zijn medewerkers op een ludieke manier bewust gemaakt van het energieverbruik (er zijn bijvoorbeeld grappige stickers over energieverbruik in ruimtes geplakt).

Tim Wijdemans, eigenaar van Bonheur Horeca Groep

Restaurant en boutiquehotel Auberge du Bonheur

De keuken in het restaurant ging van het gas af

Ook meten ze wekelijks het energieverbruik per locatie en zet dat af tegen de omzet en de weersomstandigheden (als het koud is moet er harder worden gestookt. Als de zon schijnt is het energieverbruik minder dankzij onder meer zonnepanelen).

Daarnaast zijn slimme maatregelen genomen zoals het bijverwarmen met airco’s. De keteltemperatuur wordt nu per seizoen aangepast. Verder plaatsten ze folie op het glas dat in de zomer de warmte buitenhoudt en in de winter warmte binnenhoudt. Ook werd oude apparatuur vervangen zoals airco’s, boilers en ketels. Ook legde het bedrijf veel zonnepanelen. En tot slot regelen ze de temperatuur per ruimte in plaats van het complete pand te verwarmen. Het bedrijf voerde alle besparingsmaatregelen ook daadwerkelijk uit.

De geïnterviewden spreken van een geslaagd project. Bedrijven zijn aan te zetten tot extra energiebesparende maatregelen als ze hierbij geholpen en gestimuleerd worden.

Meer informatie

Gemeenten die meer willen weten over Stimulerend Energietoezicht kunnen contact opnemen met Pieter Schalk, pieter.schalk@omwb.nl.

Meer lezen over het werk van Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant?

Abonneer je op OMWB [in beeld]