[Vijf vragen over]: Milieuregels in de horeca

Horecabedrijven hebben veel invloed op de leefbaarheid in steden, dorpen en wijken. Horeca staat meestal synoniem voor ontspanning en levendigheid. De kunst is om ruimte te bieden aan horecaondernemers en er tegelijkertijd voor te zorgen dat de leefbaarheid niet onder druk komt. Daarom zijn er voor deze bedrijven specifieke milieuregels.

De OMWB helpt gemeenten met het opstellen en toepassen van deze regels voor horecabedrijven. OMWB'er Nicole Broex, Beleidsmedewerker Omgeving A beantwoordt vijf vragen over dit onderwerp.

Wat doet de OMWB op het gebied van milieu bij horecazaken?

Vooral de milieubelastende activiteiten geluid, afvalwater, geur, en zwerfaval zijn belangrijk voor de horeca. Namens onze gemeenten houden we toezicht op horecazaken en handelen wij milieumeldingen af. Ook helpt de OMWB gemeenten bij het opstellen van de plaatselijke horecaregels.

Verder komen wij in actie na meldingen van overlast die binnenkomen via de MilieuKlachtenCentrale: ons meldpunt voor overlast van bedrijven. We informeren ondernemers over onze controlewerkzaamheden via flyers en de webpagina Milieuregels voor horeca.

Wat komen we tegen in de praktijk?

Horecagelegenheden brengen vermaak naar buurten, maar voldoen niet altijd aan de plaatselijke wet- en regelgeving. Late openingstijden, terrassen, geur en geluid kunnen overlast veroorzaken voor omwonenden.

Leegstaande winkelpanden zijn vanwege hun ligging vaak aantrekkelijk voor een horecabedrijf als een restaurant of lunchroom. Maar niet elk gebouw is hiervoor geschikt. Vaak moet een voormalig winkelpand aangepast worden als dit een horecabestemming krijgt. Hiermee voorkomen ondernemers overlast voor omwonenden, klachten en handhaving.

Hoe kan de gemeente horecaondernemers helpen met de milieuregels?

Benadruk bij nieuwe en toekomstige horecaondernemers dat ze goed onderzoeken aan welke wet- en regelgeving ze moeten voldoen.  Dat zijn milieuregels vanuit het Omgevingsplan van je gemeente en/of een melding- of informatieplicht op grond van het Besluit activiteiten leefomgeving. Verwijs ondernemers daarvoor naar de website van het Informatiepunt Leefomgeving.

Adviseer ondernemers om, voor een opening, een onafhankelijke partij bijvoorbeeld een geluidsmeting te laten doen. Zo voorkomen ze klachten van omwonenden en extra werk wanneer de omgevingsdienst komt controleren.

Lichtmeting

Hoe kun je als gemeente het best omgaan met horeca binnen het Omgevingsplan?

Momenteel zitten gemeenten in de overgangsfase naar een nieuw Omgevingsplan. Vanaf 1 januari 2024 ligt de verantwoordelijkheid voor horecabedrijven bij gemeenten. De omgevingsvisie vormt een van de uitgangspunten voor het opstellen van het Omgevingsplan.

Denk bij het opstellen van de omgevingsvisie al na over horecabedrijven, bijvoorbeeld als onderdeel van de leefbaarheid van de kernen, of over de rol die zij kunnen spelen in lokale tradities of jaarlijkse dorpsfeesten. Vraag de OMWB om advies bij het opstellen of wijzigen van het Omgevingsplan om een horecabedrijf in te kunnen passen. Wij toetsen hierbij alle milieuaspecten binnen de ruimtelijke ordening, denk dan aan geluid, geur, omgevingsveiligheid, lichthinder en luchtkwaliteit.

Welke expertise van de OMWB kunnen gemeenten benutten?

Gemeentes kunnen ons advies vragen of inschakelen voor controle van wet- en regelgeving. De OMWB heeft veel kennis in huis op het gebied van toetsing van milieuaspecten die helpt bij de controle van horeca.

De lokale regels worden door de gemeente zelf opgesteld. De OMWB werkt momenteel aan bouwstenen voor deze regels. Deze bijna kant en klare delen gaan tijd en moeite besparen. Gemeentes kunnen deze bouwstenen aanvullen met hun normen en specifieke kaders en daarna opnemen in hun plannen.

Meer lezen over het werk van Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant?

Abonneer je op OMWB [in beeld]