In gesprek over asbestaanpak
Naast het achteraf controleren van bedrijven of ze zich aan de milieuregels houden, gaat de OMWB steeds vaker in gesprek met bedrijven om te kijken hoe ze milieuproblemen kunnen voorkomen. In dit artikel een voorbeeld in de asbest-hoek.
De start van het programma
Op asbest-gebied gaat er veel goed. Coördinator Robert Hoogveld van het asbestteam van de OMWB: “Vooral als het gaat om gecertificeerde sloopbedrijven en asbestverwerkers hoeven we achteraf nog maar nauwelijks te waarschuwen of te handhaven. Het naleefpercentage is daar zo’n 95%. Dat geeft ons de ruimte om onze kennis en kunde op andere onderdelen van de asbestketen te richten. Bijvoorbeeld bedrijven die tegels zetten, dakdekken of kozijnrenovatie en rioolherstel doen. Ook zij hebben tijdens hun werk vaak met asbest te maken. Daar is nog flinke winst te halen.”
Asbest betekent gedoe
Robert zoomt in op kozijnrenovatie. “Mensen willen kozijnen van hun woning laten vervangen. Daar hebben ze een prijs over afgesproken. En dan blijkt tijdens het werk dat er bij de oude kozijnen asbest is gebruikt (vaak asbest-spouwplaten en kit met asbest). Dat moet volgens de regels worden weggehaald en verwerkt. Dat betekent extra gedoe en kosten. Vanaf dat moment gaat het vaak mis. Een kozijnenleverancier trekt zijn handen er van af of er wordt gekozen voor ‘handige’ oplossingen.”
In Tilburg kreeg kozijnenleverancier Belisol enkele malen een waarschuwing van de OMWB. Uiteindelijk leidde dat tot een gesprek tussen beide partijen. Robert: “We wilden van het bedrijf weten hoe ze hun asbest-aanpak gingen verbeteren.” Belisol Tilburg schetste in dat gesprek het dilemma: Over asbest bestaan binnen de branche geen vaste afspraken. In de praktijk worden asbestkosten niet opgevoerd in de offerte. Doet een bedrijf dat wel dan is de kans groot dat de opdracht naar een ander gaat. Toch leverde het gesprek met Belisol een stap voorwaarts op. Het bedrijf zegde toe de mogelijkheden te bekijken om zelf voortaan standaard een asbest-inventarisatie onderzoek uit te voeren.

Afgelopen maand is hierover verder gepraat met de directeur van de Tilburgse vestiging van Belisol Jules Wouters en Kees Visser van Belisol Nederland.
Toezichthouder Pascal Giesen nam het initiatief voor het gesprek: “Je kunt passief toekijken en waarschuwingen uitdelen. Ik wilde weten wat er speelde. Belisol is een grote speler in de markt. Wat is hun rol in de keten? Door met elkaar te praten kun je over en weer zaken belichten om tot verbeteringen te komen.”
“Meedenken binnen de kaders van de regelgeving”
Toezichthouder Pascal Giesen maakt de praktijk van dichtbij mee. “Bij oudere huizen zien wij best vaak dat asbestregels worden geschonden bij renovatiewerk. Hoe krijgen we daar verandering in? Dat vraagt ook van ons een bepaalde souplesse. Voor het plaatsen van een enkel kozijn is het natuurlijk heel kostbaar om eerst een asbestonderzoek uit te voeren. Wat is misschien een tussenoplossing? Wij willen daarover meedenken binnen de kaders van de regelgeving. Zo probeer je samen een stap verder te komen.”
Robert en Pascal zijn blij met de stap die Belisol heeft gezet. “We hebben dit bereikt doordat we in gesprek zijn gegaan met elkaar. Dat is super positief. Ik hoop dat het ook andere bedrijven inspireert. Als OMWB willen we dat vaker benutten. Omdat Belisol een landelijke club is kun je op deze manier uiteindelijk ook op landelijk niveau impact hebben. Als we dat als asbestteam weten te bereiken zijn we effectiever bezig dan alleen maar achteraf waarschuwingen en boetes uit te delen.”
Naschrift: Naast Belisol heeft inmiddels ook een andere landelijke keten op het gebied van kozijninstallatie zich bereid verklaard om hun werkwijze op het gebied van asbest aan te passen.

V.l.n.r. Robert Hoogveld en Pascal Giesen in gesprek met Jules Wouters en Kees Visser.
“Samen met bedrijven kijken naar verbeteringen”

Belisol doet standaard eerst asbestonderzoek bij woningen van voor 1994
Belisol Tilburg voert voortaan bij woningen van vóór 1994 eerst een onderzoek uit. Als dan blijkt dat er asbest aanwezig is, is het woord aan de opdrachtgever. Die krijgt de keus of hij Belisol tegen een afgesproken vergoeding het asbest wil laten verwijderen en verwerken of dat hij de samenwerking met Belisol (kosteloos) stopt. Voor het verwijderen van het asbest heeft Belisol inmiddels afspraken gemaakt met een gecertificeerde verwerker.
Jules Wouter, Belisol Tilburg: “Vooral grote klanten reageren positief. Ze begrijpen het. Maar er zijn ook klanten die liever hun kop in het zand steken. Als zo’n onderzoek oplevert dat er asbest zit, worden ze met een probleem opgezadeld. En ook met extra kosten. Commercieel gezien is dat voor ons een uitdaging. Mogelijke klanten kunnen daarom voor een andere leverancier kiezen. Tegelijkertijd zien we wel degelijk ook het maatschappelijk belang in van deze maatregel. Het draagt bij aan een beter milieu, onze medewerkers werken hierdoor veiliger en ook als organisatie laten we zien dat we maatschappelijk bewust willen werken.”