[ons gereedschap]

Maak kennis met ons nieuwe drone-team

Voor het werk van de OMWB zijn drones superhandig. Allerlei metingen en inspecties zijn er mee uit te voeren. De ontwikkelingen gaan hard. Drone-piloten Stefan en Bart vertellen wat de OMWB nu al met de drones doet.

Stefan van Gestel en Bart van de Loo (allebei technisch adviseur bij Team Metingen en Onderzoek) vormen samen het nieuwe drone-team van de OMWB. Nadat ze opleidingen volgden op vliegbasis Valkenburg en Vliegveld Twenthe (Drone Flight Academy) zijn ze sinds een half jaar gediplomeerd drone-piloot. Stefan: “We zien nu al een grote meerwaarde en we staan pas aan het begin van wat allemaal mogelijk is in de nabije toekomst. We houden de ontwikkelingen nauwgezet in de gaten.”

Twee drones De OMWB beschikt op dit moment over twee drones: een DJI Mavic 3E en een DJI Mavic 3T. Ze zijn zo groot als een schoenendoos. Met de wieken uitgeklapt is de doorsnee zo’n 40 centimeter. Het gewicht is 900 gram.

De ‘Enterprise’ (DJI Mavic 3E) beschikt over een RTK-module (voor zeer nauwkeurig GPS-signaal) en  is vooral sterk in mapping: letterlijk het in kaart brengen van een terrein door fotogrammetrie. Het eindresultaat is een overzichtelijk 2D/3D-beeld waarvan alle gewenste (meet)gegevens eenvoudig zichtbaar zijn te maken.

De andere drone (DJI Mavic 3T) beschikt onder meer over een thermische CMLS-camera. Met deze thermische camera zijn warmtebeelden te maken. Hiermee zijn bijvoorbeeld warmte-lekkages zichtbaar te maken. Ook maken dergelijke warmtebeelden duidelijk of bijvoorbeeld opslag- en stalruimte in gebruik zijn. (Deze techniek wordt door de politie onder meer gebruikt om verborgen hennepplantages of drugslaboratoria op te sporen). Ook is hier in het donker veel mee zichtbaar te maken.

“Elke grasspriet” Beide drones beschikken over een goede camera met zoomfunctie. Hierdoor zijn objecten van grote hoogte tot op de centimeter nauwkeurig te meten en te observeren. Bart noemt een voorbeeld: “De labels op zeecontainers op een opslagplaats zijn er vanuit de lucht probleemloos mee te lezen zonder daarvoor het terrein te moeten betreden. Het komt er eigenlijk op neer dat we vanaf honderd meter hoogte bijna elke grasspriet kunnen tellen”

De drones stijgen op vanaf een mobiel platform (soort mat) ook landen ze hier weer. Op deze manier wordt voorkomen dat opstuivend zand en steentjes de drones beschadigen. Bij regen en harde wind kunnen de drones niet de lucht in. Verder zijn de vluchten gebonden aan de restricties van het vlieggebied.

Bart: “Er gelden strenge regels voor het vliegen met drones. Vooral in zogeheten gecontroleerde gebieden. Aan de hand van de vliegkaart van Nederland is te bepalen of een drone wel of niet de lucht in mag in een bepaald gebied. Zo gelden rondom vliegvelden beperkingen. Maar ook als er bijvoorbeeld defensie-oefeningen worden gehouden of als er een gevangenentransport plaatsvindt. Om in deze gecontroleerde gebieden te mogen vliegen moet er toestemming worden aangevraagd, net als voor het vliegen in het donker. Hiervoor moet een vluchtplan ingediend worden en ook is er een speciaal vliegbrevet voor nodig. Maar alles is daarvoor in huis en dus mogelijk”

Ideeën opdoen De twee piloten maken momenteel een rondgang langs de verschillende afdelingen van de OMWB om samen met collega’s de inzet van drones te bespreken. Stefan: “Ook bij gemeenten zouden we presentaties kunnen geven. Als ze weten wat de mogelijkheden zijn kan dat tot nieuwe ideeën leiden en uiteraard denken wij daar graag in mee”

Meer lezen over het werk van Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant?

Abonneer je op OMWB [in beeld]