Realtime data-dashboards: continu overzicht in één oogopslag
Het fenomeen van dashboards die gemeenten en provincie overzicht bieden is niks nieuws. Wel nieuw is dat het gebruiksgemak en de functionaliteit in sneltreinvaart verbetert. Het nieuwe ‘Dashboard Veehouderij’ van de OMWB is daarvan een goed voorbeeld. Gemeenten reageren enthousiast. “Het ziet er goed uit en het helpt me bij m’n werk. Bijvoorbeeld bij het opstellen van het omgevingsplan.”
Hoe ziet het eruit? Op de kaart zijn alle veehouderijen in elke gemeente aangegeven. Filteren en inzoomen op diersoorten, activiteiten, bedrijfsgrootte, etc. is eenvoudig mogelijk. Ga je met de cursor naar de locatie van een bedrijf dan is meteen te zien wat de geuremissie is, de ammoniak-uitstoot, de fijnstofemissie, het aantal stallen, het aantal dieren, etcetera. Ook geeft het dashboard direct antwoord op vragen als: ‘Waar wordt grondwater onttrokken?’, ‘Waar zijn stookinstallaties?’, ‘Waar zijn bovengrondse gas- en olietanks?’ of ‘Welke panden staan leeg?’ (en nog veel meer vragen). Gegevens zijn eenvoudig te selecteren en te ‘vertalen’ naar een excelsheet. Dat is handig voor eigen analyses, voortgangsrapportages en beleidsdocumenten van gemeenten. Met een druk op de knop kunnen gemeenten ook zien waar bijvoorbeeld de meeste fijnstof of geuremissie is in hun gemeenten. Of waar de meeste dieren zijn gehuisvest. Dat zijn zogeheten heatmaps.
De werkzaamheden van de OMWB in het gebied zijn op het dashboard ook gemakkelijk terug te vinden. Bijvoorbeeld hoeveel controles er zijn uitgevoerd, hoeveel overtredingen geconstateerd, welke maatregelen/LHSO-score. Het dashboard wordt dagelijks ge-update.

Brabantbreed
Paul Verreijt, medewerker beleid en ontwikkeling bij de OMWB, vertelt dat het dashboard gebaseerd is op een Brabantbrede aanpak. “We werken hiervoor nauw samen met de andere omgevingsdiensten in Brabant. De manier waarop we gegevens verzamelen en verwerken hebben we afgestemd. Hierdoor zijn relatief eenvoudig analyses te maken voor de hele provincie.” Paul geeft aan dat er al gewerkt wordt aan volgende dashboards (o.a. voor glastuinbouw).
Sanne Beurskens is bij de OMWB business data analist. Zij was nauw betrokken bij de totstandkoming van het ‘Dashboard Veehouderij’. “Vanuit allerlei bronnen breng je informatie bij elkaar. Dat is een hele berg. Dan is het de kunst om daarvan een visuele, praktische vertaalslag te maken. Natuurlijk is de kwaliteit van de gegevens belangrijk. Op alle fronten moet die goed zijn. Als OMWB hebben we ons VTH-systeem en onze interne digitale checklisten met veel bedrijfsgegevens. Die hebben we gekoppeld aan verschillende externe openbare bronnen. Denk aan de KRD (Kernregistratie Dierverblijven) en SCIOS (Stichting Certificering Onderhoud en Inspectie van Stookinstallaties). Het is een hele puzzel om dat allemaal compact en gebruiksvriendelijk te combineren en beschikbaar te maken.”
Meer informatie
Voor het gebruik van het ‘Dashboard Veehouderij’ is een pdf gemaakt met duidelijke instructies. De opzet wordt uitgelegd en ook het praktisch gebruik en de toepassing van filters. Voor meer informatie, stuur een mail naar p.verreijt@omwb.nl
Reacties gemeenten
Goirle
"Blij mee"
Adriaan van Bragt, milieubeleidsadviseur van de gemeente Goirle: “Ik ben er blij mee. Echt heel handig. Het ziet er goed uit en het helpt me bij m’n werk. Bijvoorbeeld bij het opstellen van de Omgevingsvisie/omgevingsplan. Daar willen we woningbouw in opnemen. Met een paar klikken biedt het dashboard de gegevens die ik nodig heb voor bijvoorbeeld de bebouwingscontouren geur.”
Hilvarenbeek
"Praktisch en overzichtelijk"
Diverse gemeenten en ook de provincie werken inmiddels met het dashboard. Zo zegt Manon Verzandvoort (jurist handhaving afdeling Veiligheid, Toezicht en Handhaving): “Ik vind het een ontzettend praktisch en overzichtelijk systeem. Ik zou willen dat we voor onze eigen handhavingszaken (naast milieu) ook zo’n duidelijk overzicht zouden hebben.”