[IN PROFIEL]: Esther Raats, vergunning-verlener
"Ik denk vanuit de bodem"
"Bij de OMWB zijn het allemaal specialisten. Stuk voor stuk toegewijde professionals met passie voor de bodem."
Als geboren en getogen Ossenaar kreeg Esther Raats (50) van huis uit “totaal niets” mee over de bodem. Toch raakte ze er verknocht aan. “Ik ben heel erg van de bodem en de planten. Vanuit dat perspectief bekijk ik de wereld.” Sinds begin 2024 werkt ze voor de bodemteams van de OMWB. “Allemaal bodem-kenners om me heen; heerlijk!”
Op de agrarische hogeschool Larenstein in Velp studeerde ze land- water- en milieubeheer. Eerder koos Esther voor een studie milieuhygiëne aan de landbouwuniversiteit in Wageningen, maar dat was haar te technisch en te theoretisch. “Ik wil praktisch aan de slag, dat ligt me meer.”
Sterker dan de natuur “Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat water en bodem sturend moeten zijn. Toen ik op de hogeschool zat, bijna dertig jaar geleden, waren we daar al mee bezig. Wat is er mogelijk op een locatie als je kijkt naar het bodem- en watersysteem? Het klinkt mooi, maar het lukt maar mondjesmaat. We kunnen het nog steeds niet. We zijn doordrenkt met het idee dat alles technisch maakbaar is. We bouwen op onlogische plekken en denken dat we eventuele problemen wel kunnen oplossen. Alsof we sterker zijn dan de natuur. Niet dus. Kijk naar de wateroverlast of verzakkende huizen door bodemdaling. Je zult met het bodem en watersysteem rekening moeten houden. Dat ga je niet winnen.”
Passie voor bodem Esther geniet van de bodemkennis binnen de OMWB. Meer dan twintig jaar werkte ze in gemeenteland (waarvan 15 jaar bij gemeente Waalwijk). “Bij gemeenten zijn het meer allrounders die ‘bodem’ vaak toevallig op hun bordje krijgen. Bij de OMWB zijn het allemaal specialisten. Stuk voor stuk toegewijde professionals met passie voor de bodem. Ze genieten van hun vak. Je ziet ook dat het verloop ook laag is.”
"We zijn doordrenkt met het idee dat alles technisch maakbaar is."
De OMWB kent drie teams: team vergunningverlening landelijk gebied, afval, bodem en water (VV LABW), het team voor toezicht (TZ LABW) en ook heeft het Team Metingen en Onderzoek (TMO) een bodemteam. “Met de komst van de Omgevingswet hebben gemeenten meer bodemtaken gekregen. Om het voor gemeenten gemakkelijk te maken willen we dat alle gemeenten een vast aanspreekpunt hebben voor bodem. Dat ben ik nu samen met collega’s van de drie teams aan het opzetten. Ook ben ik betrokken bij de regionale samenwerking bodem. Zo zit ik namens de OMWB in het kernteam van Kennisplatform Bodem en Ondergrond Brabant. Samen met de provincie en andere omgevingsdiensten delen we bodemkennis met de Brabantse gemeenten. Ook spelen we in op vragen en wensen die leven bij gemeenten.”
Bommen in de bodem Iets waar Esther “ooit in de toekomst” nog graag mee aan de slag wil is ontplofbare oorlogsresten. “Er zitten nog veel explosieven in de bodem. Pasgeleden zijn er in de Efteling nog een paar granaten opgeruimd. Bij de gemeenten waar ik heb gewerkt, heb ik een ‘risicokaart ontplofbare oorlogsresten’ laten maken. Het zou mooi zijn als er ook zo’n kaart komt voor de gemeenten in het werkgebied van de OMWB.”
"Om het voor gemeenten gemakkelijk te maken willen we dat alle gemeenten een vast aanspreekpunt hebben voor bodem."