In de regio: Goirle

HAVEP ademt duurzaamheid

Met ingang van 1 januari 2023 zijn bedrijven in Nederland verplicht om niet alleen zuinig om te gaan met energie maar ook om zelf duurzaam energie op te wekken (zie kader). Winfried Rooswinkel laat zien hoe HAVEP in Goirle, producent van werkkleding, al vele decennia slim omgaat met energie.

Winfried Rooswinkel (62) werkt al 33 jaar bij HAVEP. Momenteel coördineert hij de bouw van het nieuwe hoofdkantoor en warehouse. Hij kent alle ins & outs van het bedrijf. Hij begon als hoofd technische dienst in de tijd van de spin- en weefmachines. “Ik heb de productie van doek zien verdwijnen hier. We kopen nu het doek in en de confectie gebeurt in Macedonië en Tunesië. Vanuit Goirle wordt alles gecoördineerd. De inkoop, verkoop, de logistiek en ook het ontwikkelen en designen van nieuwe modellen.”

HAVEP is de afkorting van H. van Puijenbroek. Oprichter Hendrik begon eind 19e eeuw als linnenkoopman aan de Bergstraat in Goirle. Het bedrijf zet de werkzaamheden voort op een nieuwe plek driehonderd meter verderop. Het voormalige fabriekspand maakt plaats voor nieuwbouwwijk ‘Het Land van Anna’. Winfried: “Het puin dat bij de sloop vrijkomt gaat naar de betonindustrie en wordt als granulaat hergebruikt. Drie rijksmonumenten, de schoorsteen, het ketel- en stoommachinehuis en het karakteristieke kantoortje blijven behouden.

Houten hoofdkantoor en warehouse Het nieuwe hoofdkantoor met warehouse is een circulair gebouw, gemaakt van 1.600 kuub hout. Ook is gebruik gemaakt van oude planken die uit andere slooppanden komen. De nieuwbouw is gemaakt van materialen die zowel los te maken als te recyclen zijn.

CO2-neutrale warmte Al vele jaren zorgt HAVEP zelf voor eigen CO2-neutrale warmte. Winfried: “Hiervoor hebben we op de oude locatie een houtgestookte biomassacentrale. Niet alleen voor onszelf maar ook kunnen we er een naburig zorgcentrum mee verwarmen. Deze installatie blijft en gaat straks de woonwijk die er komt van warmte voorzien. Het hout hiervoor komt van het nabijgelegen landgoed van de familie Van Puijenbroek. Omdat we bij de verbranding CO2 uitstoten, planten we ter compensatie nieuwe bomen die de CO2 weer opnemen. Zo creëren we een gesloten cirkel.” Winfried vertelt met trots dat de oude monumentale schoorsteen opnieuw in gebruik is genomen toen het bedrijf de houtgestookte installatie is gaan gebruiken.

Nieuwbouw: maximaal geïsoleerd 26 cm dikke (met vlas geïsoleerde) panelen op het dak en als wanden zorgen ervoor dat de nieuwbouw nauwelijks verwarmd hoeft te worden. Winfried: “Als het buiten 5 à 7 graden is moeten wij al gaan koelen. Voor de warmte en koeling staan op het dak twee grote luchtwaterwarmte-pompen. De warmte en de koeling die we binnen nodig hebben, verspreiden we gelijkmatig met klimaatplafonds. Aan de houten plafonds hangen grote eilanden waarin ook ledverlichting is verwerkt.

Nul op de meter Op het dak van het oude gebouw waren al 1.200 zonnepanelen geïnstalleerd. Die zijn meeverhuisd naar de nieuwbouw. In totaal telt het nieuwe kantoor 1.600 panelen. Winfried: "Daarmee zijn we zelfvoorzienend en gaan we met dit gebouw en alle installaties een ‘nul op de meter’- situatie realiseren."

Bassin voor regenwater Het regenwater, dat op het dak en het bedrijfsterrein valt, wordt niet rechtstreeks afgevoerd op het riool. Winfried: "Rondom de nieuwbouw is zo’n 750 kuub steenwol in de grond gestopt om zo regenwater vast te houden en het langer de tijd te geven om in de bodem te infiltreren; een grote spons zou je kunnen zeggen. Zo gebruiken we het schone regenwater in plaats van dat het onbenut het riool in loopt."

Duurzaam basismateriaal Winfried vertelt dat het bedrijf steeds op zoek is naar manieren om gebruikte kleding te recyclen. Bijvoorbeeld met een cradle to cradle-project liep het bedrijf voorop maar de markt was er destijds nog niet klaar voor. "De grote hoeveelheid polyester in de garens en kleding maakte dit recyclen lastig en kostbaar." HAVEP biedt al enige tijd een collect & recycle-systeem aan; klanten van HAVEP kunnen hun oude werkkleding inleveren. "Wij zorgen dat de oude kleding gerecycled wordt en waar mogelijk verwerkt tot bijvoorbeeld garens en materiaal om weer nieuwe kleding van te maken."

De OMWB helpt bedrijven op weg De plicht voor bedrijven om energie te besparen wordt vanaf 2023 verbreed. Besparen is niet meer genoeg, ook moeten bedrijven duurzame energie opwekken en komt er meer aandacht voor doelmatig beheer en onderhoud. In opdracht van gemeenten en de provincie ziet de OMWB erop toe dat bedrijven voldoende maatregelen nemen. De gespecialiseerde toezichthouders van de Unit Energie helpen de bedrijven daarbij op weg. Samen met bedrijven bekijken zij welke mogelijkheden er zijn voor energiebesparing (en ook voor opwekking). Ook is de Unit Energie betrokken bij zogeheten Green Deals. Daarbij wordt met meerdere bedrijven of instellingen tegelijkertijd gekeken wat er op duurzaamheids-gebied te verbeteren valt. Bij bedrijven die hiermee actief aan de slag gaan is de OMWB terughoudend met toezicht en handhaving.

Meer informatie Voor meer informatie over de verbreding van de energiebesparingsplicht in 2023 kun je terecht op de website van Infomil.

Meer lezen over het werk van Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant?

Abonneer je op OMWB [in beeld]