[vijf vragen over]

de bestuurlijke tussenstand van de OMWB


Yvonne Fens, concernjurist, geeft uitleg.


Yvonne Fens, concernjurist en sinds de oprichting van de OMWB betrokken bij bestuurszaken, legt uit hoe het bestuur van de OMWB werkt en waarom dit belangrijk is voor (nieuwe) raadsleden en andere betrokkenen.

1. Waarom zijn de gemeenteraadsverkiezingen belangrijk voor de OMWB?

"Op 16 maart vonden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Voor het algemeen bestuur van de OMWB kan dit een ingrijpend moment zijn, want het bestaat uit vertegenwoordigers van de deelnemers van de OMWB. Elke gemeentelijke deelnemer wijst iemand aan uit het college van burgemeester en wethouders om als vertegenwoordiger van die gemeente deel uit te maken van het algemeen bestuur (AB). Uiteraard is er ook een vertegenwoordiger van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant. Binnenkort vinden er weer wijzigingen plaats in de samenstelling van het AB, een gekozen afvaardiging hiervan vormt straks het dagelijks bestuur van de OMWB."

2. Waar gaat de aandacht van het bestuur zoal naar uit?

"Ons algemeen bestuur bestuurt de OMWB op hoofdlijnen en ziet onder andere toe op het vaststellen van de jaarlijkse begroting en de jaarrekening. Daarnaast blijft het bestuur aangehaakt bij de organisatiebrede ontwikkelingen binnen de OMWB. Momenteel loopt bijvoorbeeld het programma ‘Van goed naar beter’, waarmee de OMWB een kwaliteitsslag gaat maken door efficiënter te gaan werken. Ook heeft de OMWB de afgelopen jaren flinke stappen gezet op het gebied van informatiegestuurd werken en het slim inzetten van ICT en databeheer."

3. Welke belangrijke ontwikkelingen raken de OMWB?

"Er spelen grote milieuvraagstukken in Nederland die voor de OMWB relevant zijn. De klimaatverandering, de stikstofproblematiek, Zeer Zorgwekkende Stoffen zoals PFAS,, ondermijning, energietransitie, thema’s waar de OMWB in de uitvoering mee te maken heeft. Dit is de kern van ons werk. Hiermee zorgen we ervoor dat onze leefomgeving schoon en veilig blijft. Dit vraagt van het bestuur om keuzes te maken, prioriteiten te stellen en geld en/of capaciteit ter beschikking te stellen. Naast deze inhoudelijke ontwikkelingen zetten we stappen op het gebied van de structuur van de omgevingsdiensten. Hier heeft de commissie Van Aartsen het rapport ‘Om de leefomgeving’ over uitgebracht. De conclusie was dat het VTH-stelsel in Nederland, ondanks de oprichting van de omgevingsdiensten, nog steeds te gefragmenteerd en te vrijblijvend is. Welke aanbevelingen het Ministerie uit deze rapportage overneemt is nog niet bekend en ook niet wat de concrete uitwerking daarvan zal zijn. Dit volgen wij de komende periode uiteraard op de voet, want dit kan ingrijpen in de aansturing, financiering en/of randvoorwaarden van de OMWB. Ondertussen zit de OMWB ook niet stil met de voorbereiding op de Omgevingswet, die naar verwachting op 1 januari 2023 in werking treedt." (tekst gaat verder onder de afbeelding)

4. De Wet gemeenschappelijke regelingen verandert per juli aanstaande. Wat betekent dat voor de invloed van gemeenteraden?

"Het doel van deze wetswijziging is om de democratische legitimatie van gemeenschappelijke regelingen te vergroten. Dat betekent dat gemeenteraden en Provinciale Staten meer bevoegdheden krijgen. Zo krijgt het bestuur van de OMWB een actieve informatieplicht richting de raden, komen er meer mogelijkheden voor het houden van een zienswijzeprocedure, komen er mogelijkheden voor burgerparticipatie en kunnen de raden een adviescommissie instellen."

5. Hoe blijft de OMWB toekomstbestendig?

"Om al deze ontwikkelingen het hoofd te bieden werkt de OMWB ook intern aan het maken van een verbeterslag. Naast het programma ‘Van goed naar beter’ waarin vooral gekeken wordt naar de processen, sleutelt de OMWB ook aan zijn cultuur en leiderschap met een veranderprogramma. Vakmanschap en kennis zijn nog steeds kerncompetenties voor de OMWB, maar ondertussen zijn veranderbereidheid, adviesvaardigheden en overgaan tot initiatieven minstens zo belangrijk geworden. Om te kunnen excelleren blijft voortdurende doorontwikkeling noodzakelijk. Samenwerkingsgericht, ontwikkelgericht en omgevingsgericht zijn onontbeerlijke eigenschappen voor een professionele en toekomstbestendige omgevingsdienst."

Meer lezen over het werk van Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant?

Abonneer je op OMWB [in beeld]