Moerdijk: politie en OMWB surveilleren samen
[de plek van] Wijkagent Stefan Visser
"We delen informatie en zetten samen controleacties op. Dat gebeurt steeds intensiever."
Stefan Visser is wijkagent. Geen gewone, want zijn werkgebied is niet een woonwijk maar haven- en industriegebied Moerdijk. “Ik zit niet tussen de burgers maar tussen vooral veel grote bedrijven.”
Stefan (50) werkte eerder bij de zeehavenpolitie in Rotterdam. Kent de havenwereld als zijn broekzak. En is sinds 2019 ‘wijkagent’ in Moerdijk. “Vraag aan mijn dochter wat ik doe en ze zegt: ‘Hij drinkt de hele dag koffie’. Dat klopt ook wel. Ik zit veel bij bedrijven. Niet alleen in de directiekamers maar ook aan tafel bij de mannen van de werkvloer tijdens de lunchpauze. Zij zien van veel dichterbij wat er op het bedrijf en daaromheen gebeurt. Als zij verdachte dingen zien, wil ik dat graag horen.” Acties opzetten Het werk van Stefan als wijkagent is heel gevarieerd. Zo liep het interview met hem wat vertraging op vanwege een melding van verstekelingen die zich op een containerschip hadden verschanst. “Bij een incident met verstekelingen heb ik contact met de Koninklijke Marechaussee. Ook heb ik regelmatig contact met allerlei andere partijen. Zoals de OMWB, de belastingdienst, de douane en de ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport). We delen informatie en zetten samen controleacties op, dat gebeurt steeds intensiever.” “Hot items zijn natuurlijk het transport en de productie van drugs. Maar er wordt hier bijvoorbeeld ook veel afval gerecycled; je wilt niet dat dat er spul bij zit wat hier niet thuishoort. Dat is natuurlijk iets wat de OMWB bewaakt, maar in mijn dagelijks werk let ik daar ook op. Door je oren en ogen open te houden vang je signalen op. Als ik bij een leegstaand bedrijfspand een busje zie met een buitenlands kenteken, dan gaat er bij mij een alarmbelletje af. Daar wil ik meer van weten.” (tekst gaat verder onder de foto)
"Hot items zijn natuurlijk het transport en de productie van drugs."
"We rijden over het terrein en kijken rond. Dat doen we dan met de milieubril op. Wat zien we? Wat valt er op?"
Surveillance samen met de OMWB De samenwerking met andere organisaties kan leiden tot grootschalige acties, maar soms is het ook klein en praktisch. Stefan vertelt dat hij elke maand een surveillance-ronde loopt met Francois Hurxkens, medewerker toezicht en handhaving bij de OMWB. “We rijden over het terrein en kijken rond. Dat doen we dan met de milieubril op. Wat zien we? Wat valt er op? Neem de opslag van goederen buiten, daar zijn regels voor en zo'n situatie controleren we dan. Je komt werkelijk van alles tegen. We reden een keer langs een vervoersbedrijf en daar lag een losse slang op het buitenterrein. We hoorden een sissend geluid en zijn gaan kijken. Toen bleek dat er illegaal een container ontgast werd. Een andere keer lag er op het opslagterrein van een bedrijf een berg ondefinieerbaar materiaal, maar het regende heel erg en het spul stroomde daardoor de sloot in naast het terrein. Dan nemen we meteen actie.” De twee vullen elkaar aan. “Je maakt niet alleen gebruik van elkaars kennis, maar ook van elkaars bevoegdheden. Bijvoorbeeld als we een terrein betreden of een bepaalde controle willen uitvoeren. Of neem het checken van een nummerbord. Als we iets verdachts zien met een transportwagen. Ik kan het kenteken checken, Francois niet . Francois heeft weer de bevoegdheid om monsters te nemen om de samenstelling van bepaalde stoffen te meten. Overigens is het niet zo dat we elkaar alles kunnen vertellen. Voor sommige informatie gelden privacyregels en het beroepsgeheim. Binnen de grenzen van de mogelijkheden moet je daarmee zien te dealen.”
"We hoorden een sissend geluid en zijn gaan kijken. Toen bleek dat er illegaal een container ontgast werd."
Meer weten over het werk van Stefan?
Bekijk hiernaast een video waarin hij vertelt over zijn werkzaamheden.