'Winst zit in meer bestuurlijke rugdekking'
[vijf vragen over]
Sturen op circulaire economie
Maar hoe?

San Adelaar, expert circulaire economie, geeft uitleg.
In opdracht van het Interprovinciaal Overleg (IPO) voerde de OMWB samen met drie andere omgevingsdiensten het afgelopen jaar een waardevol onderzoek uit naar de (on)mogelijkheden voor het stimuleren van circulaire bedrijfsvoering met behulp van toezicht en vergunningverlening.
1. Even kort, waar staat circulaire economie nu ook alweer voor?
"Een duurzaam economisch systeem waarbinnen grondstoffen en afval steeds opnieuw hergebruikt kunnen worden." (Lees voor meer informatie over dit onderwerp het artikel dat eerder in OMWB [in beeld] verscheen)
2. Wat heeft de OMWB precies onderzocht?
"We hebben drie bedrijven in onze regio bekeken die zich met kunststoffen bezig houden en onderzocht welke kansen en belemmeringen er zijn om circulair te ondernemen. Zowel bij de kunststofverwerker, de proeftuin en de kunststofproducent zien we op het gebied van regelgeving, proces en inhoud belemmeringen maar tegelijkertijd ook weer mogelijkheden."
3. Welke belemmeringen troffen jullie zoal aan?
"De wet- en regelgeving is nu nog te beperkt. In de vergunning zijn bijvoorbeeld vaak geen specifieke voorschriften opgenomen voor afvalpreventie of duurzaam grondstoffengebruik, maar vaak alleen voor afvalscheiding. Met de huidige vergunningen kunnen we dus nog geen hergebruik van af te voeren afval of het doelmatig gebruik van grondstoffen afdwingen. Een gemiste kans. De omgevingsdiensten zouden landelijk uniforme standaardvoorschriften in de vergunningen op moeten (kunnen) nemen voor afvalpreventie en duurzaam grondstoffengebruik. Daar zouden we graag mee aan de slag gaan, maar de onderzoeken maakten ook pijnlijk duidelijk dat de capaciteit bij de omgevingsdiensten tekortschiet. Naast het reguliere werk hebben we onvoldoende tijd om de bedrijven te ondersteunen en te adviseren over circulaire bedrijfsvoering. Terwijl bedrijven juist wél aangeven dat ze daar behoefte aan hebben. Ook missen we juridische haakjes om meer te sturen op circulaire bedrijfsvoering. Binnen de branchevereniging klonk ook het geluid dat behalve doelvoorschriften er, misschien nog wel belangrijker, uitleg moet zijn over hoe die voorschriften nageleefd kunnen worden. De praktische benadering dus." (tekst gaat verder onder de afbeelding)
4. Een zak geld voor extra inzet zou dus uitkomst bieden?
"Dat zou te makkelijk zijn. We missen als Omgevingsdienst juridische haakjes en ook nog vaak het mandaat om bedrijven de ruimte te geven om bijvoorbeeld te experimenteren met circulaire bedrijfsvoering. Juist op de langere termijn kunnen we veel bereiken door te proberen, maar dan moeten we bedrijven ook de kansen kunnen bieden. Er zou ook ruimte moeten zijn voor initiatieven die net niet binnen de vergunning vallen. Voor zoiets moet je bestuurlijke rugdekking krijgen en dat is vaak nog niet vanzelfsprekend. Daar is nog winst te behalen."
5. Welk vervolg krijgt dit onderzoek?
"Er lopen verschillende trajecten. Aanpassing van wet- en regelgeving lijkt nodig. Het IPO start dit jaar een lobby op Rijksniveau om het belang, de noodzaak en de praktische uitvoerbaarheid van circulaire economie verder te benadrukken. Samen optrekken en kennis delen moet de opmaat zijn naar een landelijke aanpak en bijbehorende uniforme regelgeving."
Meer weten over het onderzoek? Lees het bericht op de website van het Interprovinciaal Overleg met daarin ook de verwijzingen naar het rapport en de infographic.