[in gezelschap van] Jim Florentinus
Nalevingsmanagement komt goed uit de verf
Toezichthouder Jim Florentinus ging op controle bij Chugoku Paints B.V. in Heijningen, nabij Dinteloord. De controle maakte deel uit van het interventietoezicht dat zich kenmerkt door een open en transparante houding van beide partijen en voldoende mate van verantwoordelijkheid en veiligheidsbewustzijn bij het bedrijf.
De controle verliep deze keer anders dan anders. Omdat OD on Tour ook plaatsvond was de belangstelling voor het bezoek aan dit Risico Relevante Bedrijf (RRB) iets groter dan normaal. Door de recentelijk versoepelde coronarichtlijnen kon bovendien met een volwaardige delegatie, waaronder een Adviseur Industriële Veiligheid van de brandweer, een rondgang bij het bedrijf plaatsvinden en binnen een open en ongedwongen sfeer een dialoog gevoerd worden.
Brzo Chugoku Paints, een verffabriek die zogenaamde coatings voor schepen aan de internationale markt afzet, staat op het punt een Brzo-bedrijf te worden. Doordat hun externe opslag van gevaarlijke stoffen in Bergen op Zoom binnenkort komt te vervallen en ze het binnen het huidige uitgebreide, en nieuwe bedrijventerrein gaan herbergen, worden hun totale opslagcapaciteit en productiecapaciteit ter plaatse groter. Het betekent dat ze als Brzo-bedrijf met andere en strengere richtlijnen te maken krijgen. De oude ‘fabriek’ gaat tegen de vlakte, om plaats te maken voor een andere inrichting en zo een eigentijdse en moderne bedrijfsvoering te realiseren.
Brandveilig Dergelijke veranderingen moeten niet alleen per vergunning geaccordeerd zijn, ook moeten gedurende de periode waarin er omgebouwd wordt, de risico’s rondom de brandveiligheid beheerst zijn. Dat Chugoku daarbij proactief het voortouw heeft genomen en de brandweer tijdig haar plannen heeft voorgelegd, blijkt evident, en te prijzen. Er wordt hierin niets aan het toeval overgelaten en risico’s zijn beheerst. In de afgesloten ruimte, ten overstaan van de enorme gasflessen, licht HSE (Health, Safety & Environment)-manager Sjef Huijgens het toe: “Het oude gebouw had schuimblussing. Dit gebouw wordt gesloopt. Tijdens de ombouw is er enkele dagen geen schuimblussing op de losplaats en de tankput. Tegelijkertijd zijn de risico’s beheerst doordat er tijdens het lossen een extern brandveiligheidsbedrijf de handelingen waarneemt en er 24/7 een brandwacht gestationeerd is.” Deze beheersmaatregelen zijn vooraf uitgedacht en goedgekeurd door het bevoegd gezag. Het nieuwe gebouw zal worden voorzien van een blusinstallatie met IG55-blusgas, een ‘schonere’ blusmethode die zuurstof verdringt bij incidenten, zo vuur dooft en geen rommel achterlaat. In de huidige fabriek is een dergelijke blusgasinstallatie al aanwezig. “Zonder blusgas kan er geen productie plaatsvinden, vult Jim aan. Deze flessen zijn als een levensbehoefte voor dit bedrijf.”
Faalkans Even verderop bereikt het gezelschap de tankput met zes opslagtanks. Ten gevolge van een aantal ongewenste activaties van het blussysteem in het verleden door reflecterend zonlicht richting de aanwezige vlammenmelders is er in overleg met de brandweer een tijdelijke maatregel gerealiseerd in de tankput. Over het gehele oppervlak van de tankput zijn pallets neergelegd. Een dunne laag water in de put kan door schittering van het zonlicht namelijk de nabijgelegen vlamdetectie onnodig activeren. De geplaatste pallets voorkomen dit ongewenste effect “De faalkans bij een uitstroomscenario is hierdoor mogelijk wel groter”, vertelde Jim. Jörgen van Trijp van de brandweer beaamt dat: “Door de aanwezige pallets duurt het namelijk langer voordat het schuim de brandbare vloeistof in de put heeft bedekt. Dat is niet wenselijk in een situatie waarin iedere seconde telt.” Xander Hagenaars, General Manager Technology legt uit dat het probleem complex is en zich niet makkelijk op laat lossen. “Het is een probleem dat de fabrikant van het detectiesysteem ook niet op kan lossen. Als je dit wilt aanpassen, moeten er zaken in het Uitgangspuntendocument (document waarin de eisen staan voor onder andere het ontwerp, aanleg, gebruik, onderhoud en periodieke inspectie van een brandbeveiligingsinstallatie van een opslagvoorziening voor meer dan 10.000 kilo/liter gevaarlijke stoffen, red.) worden aangepast, dat is behoorlijk ingrijpend.” Jim bespreekt met de aanwezigen de mogelijkheden voor een permanente oplossing en het bijbehorende tijdspad en komt tot overeenstemming dat er binnen drie maanden een plan van aanpak dient te komen. Bij de volgende certificatie van de installatie worden de maatregelen geïmplementeerd.”
Glas Saillant detail is de aanwezigheid van behoorlijke stukken glas op verschillende plekken van het buitenterrein. “Die komen met regelmaat uit de lucht vallen”, vertelt Martijn de Jong, General Manager operations. “De meeuwen pikken onder andere de stukken glas met pindakaasresten op van het nabijgelegen terrein van het buurbedrijf. Vervolgens laten ze een en ander iets verderop vallen. Gelukkig is zijn ze daar niet te beroerd om zo nu en dan een veegwagen onze kant op te sturen, maar echt wenselijk is het niet, zullen we maar zeggen. Momenteel doen we er helemaal niets aan.”
Bodem De nieuwe steriel ogende vloeistofkerende bestrating van het terrein waar we ondertussen overheen lopen springt in het oog. De naadloos in elkaar overlopende tegels zijn noodzakelijk om verantwoorde opslag te kunnen borgen. “Onlangs werden we geconfronteerd met een historische bodemverontreiniging van xyleen, vertelt Sjef Huijgens. Vroeger waren de richtlijnen nog iets anders dan tegenwoordig. Het betekent wel dat de grond hier binnenkort gesaneerd wordt. Ook de verontreiniging bij de ontluchting van de opslagtanks heeft de aandacht van Chugoku. “Door condensvorming waren druppels xyleen in de bodem terechtgekomen. Ook hier heeft Chugoku proactief tijdelijk bodembeschermende maatregelen genomen in de aanloop naar de sanering. Binnenkort gaan ze de condensvorming tegen door de damp actief te koelen en het xyleen terug te winnen.”
Orde en netheid De opslag van houten pallets blijkt ook volgens het Brzo-boekje toegepast te worden. Lege droge houten pallets mogen namelijk gestapeld worden in een opslagvoorziening, tot maximaal 1.80 meter hoogte. De magazijnmedewerkers ter plaatse volgen deze regel zichtbaar na. Ook dit risico beheerst Chugoku. “Het terrein straalt orde en netheid uit”, bevestigt Jim. “De vorige keer in mei tijdens een onaangekondigd bezoek, was dat precies hetzelfde”. Hij noteert dit in zijn verslag als ‘good-housekeeping’.
Beoordeling Het zelfassessment dat Chugoku in de aanloop naar de controle heeft afgelegd komt grotendeels overeen met de beoordeling van Jim. Puntsgewijs worden alle stellingen na afloop van de rondgang nog eens nagelopen. Conclusie: Er is sprake van een goed werkend nalevingsmanagementsysteem. Op hier en daar een verbeterpunt na, presteert het bedrijf goed. Alle seinen staan op groen voor de toekomstige Brzo-status.