[in samenwerking]

Asbest en data

Onlosmakelijk verbonden


Een nieuwe mijlpaal! Dankzij een uniforme aanpak wist het Brabants Omgevingsdatalab (BOD) in opdracht van de drie Brabantse omgevingsdiensten een dashboard te ontwikkelen dat in één oogopslag laat zien hoe het met het naleefgedrag rondom asbest gesteld is.

Projectleider Robert Hoogveld vertelt over de primeur die wat voeten in aarde had. “Een jaar geleden zijn we om de tafel gaan zitten om handen en voeten te geven aan de wens om meer uniform te werk te gaan. Om te voorkomen dat de Brabantse omgevingsdiensten op uiteenlopende zaken in de asbestcontroles accenten leggen, is destijds besloten om gedrieën op identieke wijze dezelfde aandachtspunten te hanteren.” (Lees onderaan dit artikel de bevindingen en reacties van de samenwerkingspartners)

Kwaliteit Doordat alle toezichthouders op eenduidige wijze dezelfde vragen stellen en informatie ophalen hebben we kwalitatief hoogstaande data tot onze beschikking. Het moment leende zich er ook goed voor om samen na te gaan wát we nu werkelijk belangrijk vinden om te toetsen. De checklists van de beoordelingen asbest sloopmeldingen en uitvoeren van toezicht op locatie zijn per omgevingsdienst qua kernpunten gelijk aan elkaar. Dat maakt dat er ook nog ruimte is voor couleur locale. “Geen komma mag als het ware verkeerd staan. Deze data worden door het BOD vertaald naar waardevolle inzichten over de branche, die iets zeggen over het naleefgedrag. Daarmee kunnen we niet alleen direct risicogericht anticiperen op ‘verdachte’ zaken die in het oog springen maar hebben we ook meteen indicatoren te pakken om de ketenaanpak een ‘boost’ te geven.” De praktijk De OMWB krijgt hierdoor een veel beter, globaler, beeld van hoe de bedrijven werken. De data kunnen iets zeggen over op welk vlak de werkzaamheden tekortschieten. Is dat op administratief niveau? Dat er onzorgvuldig wordt geregistreerd? Of op uitvoeringsniveau, dat er daadwerkelijk onzorgvuldig wordt gesaneerd? Robert vertelt: “Er zijn gevallen bekend van inventarisatiebureaus en saneerders die heimelijk onder de tafel een handjeklap hebben geregeld. Ze hebben doelbewust het aanwezige asbest in een lagere saneringsklasse ondergebracht om de bevriende saneerpartij weg te laten komen met een relatief voordelige opdracht. Het scheelt immers nogal wat in de kosten als een terrein niet volledig afgezet hoeft te worden en de nodige voorzorgsmaatregelen minimaal zijn. Dan heb je het over een verschil van enerzijds drieduizend en anderzijds achtduizend euro. Het zit ‘m dan altijd in de interpretatie van de toepassing, daar zit de speling, waar ze heel behendig misbruik van maken. Dat gesjoemel, dat laten we niet toe, daar zitten we bovenop. Afhankelijk van wat we waarnemen kiezen we voor een bepaalde interventie. Bij administratieve tekortkomingen verwachten we eerder te kiezen voor een gesprek. Zien we in de uitvoering overtredingen dan kunnen we daarop bijvoorbeeld anticiperen met verscherpt toezicht, Brabantbreed.”


"Deze data worden door het BOD vertaald naar waardevolle inzichten over de branche.."

Uitleg Robert vervolgt: “Nog één mooi voorbeeld. Het dashboard (klik voor een impressie) kan ons laten zien dat een samenwerking tussen een inventariseerder, een saneerder maar ook een vrijgavelab, buitensporig vaak plaatsvindt. Normaal gesproken laat zo’n ‘samenwerking’ zich plannen via een aanbesteding, onder meer gebaseerd op tijd en afstand, efficiëntie dus. Als we zien dat er herhaaldelijk binnen onze werkgebieden dezelfde samenwerking van twee partijen plaatsvindt, terwijl dat gezien de onderlinge afstand niet logisch is, gaan we inzoomen en dieper controleren. Ze horen immers onafhankelijk te zijn en er is sprake van spreiding in een werkgebied. Negen van de tien keer wordt er dan illegaliteit verhuld en spekken ze elkaars kas. En dat zien we dankzij het dashboard. Vervolgens zijn wij aan zet om nét na de afronding van de sanering en vóór aankomst van het vrijgavelab, ter plaatse te controleren of er deugdelijk werk is geleverd. Als het vrijgaverapport dan informatie bevat dat haaks staat op wat wij vlak daarvoor hebben waargenomen.. Ja, dan hebben ze iets uit te leggen. En onze aandacht. (tekst gaat verder onder de foto)


"Negen van de tien keer wordt er dan illegaliteit verhuld en spekken ze elkaars kas."

Gevoel Enerzijds gebruiken we de bevindingen over het naleefgedrag uit de praktijk, die worden meegenomen in de data. Anderzijds laten we ook vier keer per jaar het onderbuikgevoel van al onze toezichthouders spreken, ‘expert judgement’. Ze krijgen dan de gelegenheid om scores te geven aan de verschillende bedrijven op basis van hun ervaringen en hun gevoel. Uiteindelijk moet het totaal van alle bevindingen, meldingen, rapporten en beschikbare informatie van de bedrijven in de toekomst als het ware ‘op elkaar’ gelegd worden, waarna de prestaties aan de hand van staafdiagrammen worden weergegeven in een top X. Die ontwikkelingen zijn inmiddels in gang gezet. Opmaat “Vanuit Zeeland en Limburg bestaat ook gezonde belangstelling. Ze hanteren daar sinds kort dezelfde checklists en hebben al toegang tot het dashboard”, vertelt Robert enthousiast. “Zie het als een opmaat naar een nog grotere, uiteindelijk, landelijke aanpak. Onze data gaat daarnaast periodiek naar Omgevingsdienst NL (de overkoepelende vereniging van de 29 regionale omgevingsdiensten in Nederland). Ze inventariseren nu al bij andere regio’s om uiteindelijk een landelijk beeld te realiseren van de asbestsituatie.”


Otto Hegeman, voorzitter operationele kamer asbest ODNL en regisseur asbest binnen het team ketentoezicht Gelderse omgevingsdiensten (GO)/ OD Rivierenland "Gefeliciteerd! Deze mijlpaal past wat mij betreft in de ontwikkeling en groei (in het asbestdossier) die een flink aantal omgevingsdiensten in de afgelopen jaren hebben doorgemaakt. Ook past dit bij de bredere behoefte van ODNL om data te gebruiken om meer gerichtheid en effectiviteit te krijgen. Het is ook een mijlpaal omdat dit de volgende fase in gang zet, die trouwens al in 2014-2015 is gestart via het programma informatie-uitwisseling milieutoezicht (PUMA) en waar de (asbest)checklisten en Inspectieview uit zijn voortgekomen! Met de Inspectie SZW zijn we aan het onderzoeken hoe we data over (potentiele) illegale asbestwerken kunnen ontsluiten; hiermee kunnen we vrijeveld toezicht faciliteren. Het zou toch mooi zijn als de huidige tools binnen niet al te lange termijn inzetbaar zijn voor (alle omgevingsdiensten) om te komen tot een gezamenlijke risico- en data-gestuurde aanpak van de keten van asbest. Ik wil me daar graag samen met anderen voor inzetten."


Geert-Jan van der Meijden, coördinator asbest bij de Omgevingsdienst Brabant Noord
"De enthousiaste inzet en inspanningen door medewerkers van het BOD en ons waren intensief en niet gering. Maar het resultaat tot nu toe en wat er nog meer gaat komen is dat zeker waard. Het geeft heel goed inzicht in de keten en sturingsmogelijkheden. Daarbij heeft het niet alleen qua gegevens wat opgeleverd maar het heeft ook de samenwerking tussen de Brabantse omgevingsdiensten een positieve boost gegeven. De wijze van toezicht en toetsen is nog meer in overeenstemming met elkaar gebracht hetgeen een positief effect op de branche zal hebben. Naast de Brabantse omgevingsdiensten hebben de Limburgse en Zeelandse diensten aansluiting gevonden. En als klap op de vuurpijl kijken de andere omgevingsdiensten vol verwachting naar deze ontwikkelingen in Brabant. Goed voorbeeld doet goed volgen. Op naar het vervolg."


Jordi de Ruiter, medewerker handhaving asbest bij de Omgevingsdienst Zuid-Oost Brabant "De Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant kijkt terug op een positieve samenwerking met de betrokken partijen waarbij de ontwikkelaars van het BOD in relatief korte tijd een prima resultaat heeft weten te bereiken.Behalve het delen van kennis, is het vertalen en analyseren van deze informatie een belangrijk instrument om risicogericht te kunnen werken."


Harry Post, projectleider digitalisering bij de Provincie Noord-Brabant
"De samenwerking tussen de inhoudelijke deskundigen van alle diensten op het gebied van asbest en het datalab is heel leuk en leerzaam. Het kost wat tijd om elkaar over en weer aan te voelen/begrijpen, want tussen de wereld van data en de inhoud ligt een kleinere of grotere kloof die overbrugt hoort te worden. In het traject asbest zijn Robert Hoogveld (als trekker vanuit inhoud) en Loek van Egmond (product owner vanuit het datalab) daar uitstekend in geslaagd. Esmee, Rik en Melissa hebben als ontwikkelaars een belangrijke rol omdat zij de data voorbereiden en de inhoud vertalen naar programmataal. Door alert te zijn in het proces en daarop in te spelen in het gelukt om een dashboard neer te zetten. Het is heel mooi om te zien dat iedereen steeds enthousiaster is en hoe langer hoe meer mogelijkheden gaat zien. De wisselwerking tussen inhoud en data is daarbij cruciaal. Nu we een basis hebben gelegd in het onderwerp asbest is het interessant om in de praktijk de waarde te gaan ontdekken van het dashboard. Het zou mooi zijn als we met volgende stappen meer richting voorspellen/inschatten van toekomstige situaties kunnen groeien."

Meer lezen over het werk van Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant?

Abonneer je op OMWB [in beeld]