[vijf vragen over]
Diffuus lood
Hoe gevaarlijk is de aanwezigheid van hoge concentraties lood in de bodem?

Jan Dirk Hattink, bodemadviseur, geeft uitleg
1. Diffuus lood, waar hebben we het dan over?
"Het is een afgeleide van een groter probleem in Nederland, verontreiniging in de bodem. Over het algemeen manifesteert het zich op plekken waar in het verleden industriële verontreiniging heeft plaatsgevonden, denk aan chemische wasserijen, tankstations en gasfabrieksterreinen. Maar er zijn ook grote gebieden in Nederland, waar sprake is van een meer diffuse vorm van verontreiniging, zonder één aanwijsbare oorzaak. Lood werd in het verleden immers veel gebruikt in brandstoffen maar ook in de bouw. Als gevolg daarvan zijn er met name in oude stadskernen hoge loodconcentraties aanwezig."
2. Is dat gevaarlijk?
"Ja, het is een reprotoxische stof (oorzaak van verminderde vruchtbaarheid of afwijkingen in de ontwikkeling van een embryo of foetus, red.). Zo’n stof kan het centrale zenuwstelsel aantasten en kan op de langere termijn ziektes veroorzaken als je er vaak aan blootgesteld wordt. Een andere kwalijke eigenschap is dat jonge kinderen iq-punten kunnen verliezen als ze veelvuldig in aanraking komen met lood. Je weet hoe dat gaat, hè, kinderen spelen buiten, kunnen gaan wroeten in de bodem en krijgen vervolgens die ongezonde stoffen binnen."
3. Wat is de stand van zaken in onze regio?
“We weten dat er in onze regio sprake is van diffuus verspreide loodverontreiniging. De oudere binnensteden, bijvoorbeeld Tilburg, Breda en Bergen op Zoom kennen verschillende plekken waar dit risico aanwezig is. Als je daar monsters van de grond neemt, kom je een hoge loodconcentratie tegen. Zonder twijfel.” (tekst gaat verder onder de foto)
4. Wat doen we met die kennis?
"Een onderzoek naar de aanwezigheid van diffuus lood, dat in opdracht van de provincie Noord-Brabant en de GGD is uitgevoerd, wijst uit dat de concentratie van lood van 60 milligram in verhouding tot één kilo van het droge stofgehalte van de grond, al kan leiden tot gezondheidsrisico’s bij kinderen. Dat is niet mis. Aan de hand van de verschillende onderzochte plekken is een kaart samengesteld waarop de gebieden staan aangewezen waar er een probleem met diffuus lood kan zijn. Los daarvan weten we overigens uit archiefonderzoek onderhand wel op welke plekken de verontreiniging zit."
5. Wat gebeurt er nu?
“Op dit moment worden risicolocaties geïnventariseerd. Aan de hand van de uitkomsten van de inventarisatie volgt een beleid waarmee de problematiek beheerst kan worden. Gemeenten krijgenvervolgens verschillende adviezen voor maatregelen. Je kunt dan denken aan laagdrempelige oplossingen zoals het saneren van speelplaatsen door een schone bovenlaag aan te brengen, (kunst)gras aan te leggen of zandbakken te vullen met schoon zand."