[ons gereedschap]
Geluidsmeter ‘bewijst’ geluidsoverlast
Dreunende bassen die mensen wakker houden. Hoge fluittonen die soms niet om aan te horen zijn. Of juist lage bromgeluiden. Zijn er klachten over geluidoverlast dan komt de OMWB in actie. Met onze geluidsmeters onderzoeken we of de wettelijke grens wordt overschreden.
Er zijn allerlei vormen van geluidoverlast. Van horeca tot bouwwerkzaamheden, van industrie tot pretparken, van glasgekletter bij het legen van de groenbakken tot het laden en lossen bij supermarkten. Vaak staan hiervoor normen in de milieuvergunning van bedrijven. De OMWB controleert of bedrijven zich hier ook aan houden. Daarvoor gebruiken we geavanceerde geluidsmeters. “Met handmeters is een momentopname te maken, maar vaak is het nodig om langere tijd te meten. Daarvoor hebben we speciale apparatuur”, zegt Michiel de Ruiter, technisch adviseur bij de afdeling Metingen en Onderzoek bij de OMWB. “We meten bijvoorbeeld hoe lang installaties in werking zijn en op welke tijdstippen ze aan en uit gaan. Soms verschilt het geluid door de dag heen. Neem airco’s; die hebben allerlei standen. Afhankelijk van warmte en tijdstip werken die hard of zacht. Het lawaai varieert dus sterk. Dat brengen we in beeld met een geluidmonitoringssysteem dat we ter plekke opstellen.”
Stand alone De meetapparatuur is gemakkelijk overal neer te zetten. Omdat het systeem beschikt over een eigen modem, is het apparaat stand alone te plaatsen en vervolgens op afstand (op kantoor) te bedienen en uit te lezen. “We hebben ook geluidmonitoringssystemen die op een aanhanger zijn geïnstalleerd. Die hebben een accu die weken energie levert. Die aanhangers gebruiken we als er ter plekke geen stroom is, bijvoorbeeld in het buitengebied. De meetgegevens van deze aanhangers worden realtime opgeslagen in de cloud.” Michiel legt uit dat het systeem is af te stellen op specifieke geluiden. “Als we algemene geluidopnames maken dan is de apparatuur zo gevoelig dat gesprekken door muren heen te volgen zijn. Daar waarschuwen we mensen ook voor. Stel dat bewoners ergens in huis ruzie maken dan kunnen we dat letterlijk verstaan, ja.”
Logboek Soms is het nodig om enkele weken geluidopnames te maken. Luistert Michiel die dan helemaal af? “We proberen dat natuurlijk zo efficiënt mogelijk te doen. Zo vragen we bijvoorbeeld aan mensen die last hebben van geluidsoverlast om een logboek bij te houden. Dan kunnen we precies zien wanneer het probleem zich voordoet. Dat kunnen we dan gericht beluisteren.”
Laagfrequent geluid Het geluidmeetsysteem meet niet alleen geluidsniveaus (decibel) maar ook frequenties. Dat komt bijvoorbeeld goed van pas bij mensen die last hebben van ‘laagfrequent geluid’. Michiel: “Het eigenaardige hierbij is dat het om geluid gaat dat de meeste mensen niet horen. Globaal kun je zeggen dat geluid onder 20 Hz voor mensen niet hoorbaar is. Wel kunnen die geluidstrillingen voelbaar zijn en ook overlast veroorzaken. Bijvoorbeeld druk op de borst. Hoorbaar of voelbaar; dat maakt het een vaag gebied. De groep die hierover klaagt wordt steeds groter. Het lastige is alleen dat er geen normen voor zijn, wel richtlijnen. Zonder normen kan er ook geen sprake zijn van een overtreding.” Michiel legt uit dat laagfrequent geluid moeilijk is op te sporen omdat het om lange geluidsgolven gaat die gemakkelijk om obstakels heen buigen. “Je kunt moeilijk zeggen: dáár komt het vandaan.”
Oorzaken De oorzaken van laagfrequent geluid zijn heel verschillend. Michiel: “Dat kan een installatie zijn bij een naburig bedrijf, een gemaal van de riolering, wegverkeer; allerlei bronnen kunnen het veroorzaken. Om het vervolgens aan te pakken, is nog niet zo gemakkelijk. Het kan zijn dat een bedrijf een lage bromtoon in omliggende woningen veroorzaakt, zonder dat het bedrijf de geluidsnormen overschrijdt die in de vergunning staan. Dan heb je dus eigenlijk geen basis om het probleem aan te pakken. Natuurlijk gaan we dan wel in gesprek om te kijken of we iets kunnen bereiken.”
✓ Eigenschappen
Op afstand zijn de resultaten uit te lezen (dankzij modem)
Gemakkelijk overal (stand alone) te plaatsen
Meet niet alleen geluidsniveaus maar ook frequenties