[de plek van] Michel de Waal


"Een bodemenergiesysteem moest een verantwoorde investering zijn"


“De gemeente Etten-Leur heeft me in die tijd goed geholpen en doorverwezen naar de OMWB.”

Michel de Waal stond voor een opgave. Zijn lang gewenste gesloten bodemenergiesysteem moest namelijk op deugdelijke wijze aangelegd worden. Dat ging niet vanzelf.

Het perceel in het buitengebied van Etten-Leur was drie jaar geleden al in het bezit van Michel. De boerderij die er eerst stond werd gesloopt en maakte plaats voor een gloednieuwe vrijstaande woning. Michel had al concrete wensen om ook het duurzame aspect van de nieuwbouw te borgen. “Met nieuwbouw wil je geen gebruik meer maken van fossiele energie als gas”, vertelt hij. “Mijn vriendin had al ervaring met een warmtepomp, in die geest wilden we in onze gezamenlijke woning ook een soortgelijk systeem hebben.” Gemeente Etten-Leur De gemeente Etten-Leur heeft me in die tijd goed geholpen en doorverwezen naar de OMWB. Voor de aanleg van een bodemenergiesysteem moest namelijk een melding gedaan worden, zo wisten ze me daar te vertellen.” Het relatief jonge karakter van deze techniek maakt dat er nog veel ruis bestaat over wat er mag én niet mag. “Er bestaat namelijk nogal wat wet- en regelgeving rondom de aanleg van deze systemen, werd mij al gauw duidelijk. Daar was de installateur zich niet bewust van.”

OMWB De ambtenaar van de gemeente verzekerde Michel dat de OMWB het best op de hoogte is van de wet- en regelgeving rondom de aanleg van bodemenergiesystemen. In samenspraak met Natasja van de Sanden, contactpersoon bij de OMWB, is het proces doorlopen. “Mijn aannemer gaf aan dat er in België een capabele partij werkzaam bleek te zijn die over de tijd en middelen beschikte om bij mij op korte termijn te komen boren. Bij controle door de OMWB bleek de accreditatie voor werk in Nederland nog niet helemaal in orde. De toezichthouder van de OMWB zag er op toe dat bij het werk een erkende aannemer aanwezig was die de verantwoording voor de uitvoering droeg. Na lang duwen en trekken konden de werkzaamheden toch doorgaan.”


“Met nieuwbouw wil je geen gebruik meer maken van fossiele energie als gas.”

Een gesloten bodemenergiesysteem bestaat uit gesloten buizen in de bodem met daarin een vloeistof. Deze vloeistof neemt de temperatuur over van de bodem en draagt de warmte en koude over op een warmtepomp om daarmee de temperatuur in het gebouw te regelen. De gemeente is bevoegd gezag voor deze systemen. De aanleg van een gesloten bodemenergiesysteem moet gemeld worden via het omgevingsloket of de AIM-module. Meer informatie vind je via de website van de OMWB. (Tekst gaat verder onder onderstaande video)

Grijs gebied

Michel vertelt dat er een wereld voor hem open ging. “De praktijk is dat er soms moedwillig en soms door onwetendheid nog boringen uitgevoerd worden die niet gemeld zijn en zodoende niet gecontroleerd kunnen worden, met alle risico’s van dien. Ik wilde dit via de koninklijke weg doen om op lange termijn niet met problemen op mijn perceel geconfronteerd te worden. Het aanvraagtraject heeft daardoor meer dan een jaar in beslag genomen. Een jaar lang hebben we noodgedwongen van noodverwarming gebruik moeten maken in ons nieuwe huis. Niet bepaald wat ik zelf in gedachte had. Het zat me al die tijd, zacht gezegd, niet lekker.” Afronding “Maar het is bijna volbracht”, vertelt Michel zichtbaar opgelucht, terwijl op de achtergrond het boorwerk wordt verricht om de opslag van de koude- en warmtestromen daadwerkelijk te realiseren. Het voelde nooit goed om omwille van die duurzame wens, een stel cowboys op mijn perceel hun gang te laten gaan, en niet de zekerheid te hebben dat het ook echt goed gebeurde. Ik had in het verleden nog wel eens wat vooroordelen over het ambtenarenapparaat en bijbehorende bureaucratie maar daar in deze casus heb ik veel hulp en advies gekregen. Dankzij de kritische betrokkenheid van OMWB’ers Ronald Cornelisse en Natasja van de Sanden, lijkt het erop dat we er in het najaar van 2021 op duurzame en verantwoorde wijze warm bij zitten.”


“De praktijk is dat er soms moedwillig en soms door onwetendheid nog boringen uitgevoerd worden die niet gemeld zijn en zodoende niet gecontroleerd kunnen worden, met alle risico’s van dien.”

Meer lezen over het werk van Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant?

Abonneer je op OMWB [in beeld]